backtotop
Nieuws
MS en huidproblemen: endermologie onder de loep

MS en huidproblemen: endermologie onder de loep

Volgens een recente studie zou endermologie de huidletsels kunnen verbeteren die worden veroorzaakt door onderhuidse injecties met glatirameeracetaat. Maar wat houdt deze techniek precies in?

Reclame

Endermologie is een techniek die momenteel wordt gebruikt in de strijd tegen cellulitis of voor de behandeling van littekens. Volgens een recente studie1 kan deze techniek ook patiënten met multiple sclerose helpen die met huidproblemen kampen door de dagelijkse injecties met glatirameeracetaat, een van de onderhoudsbehandelingen bij MS.

De onderzoekers hebben gekeken welke effecten endermologie heeft op de problemen van induratie (abnormale huidverharding) en van huidonregelmatigheden bij MS-patiënten die behandeld worden met glatirameeracetaat. En wat bleek? Na twaalf sessies endermologie was de weefselverharding sterk verminderd en soms zelfs volledig verdwenen. De oneffenheden van de huid waren niet helemaal weg, maar de onderzoekers stelden toch een duidelijke verbetering van deze problemen vast.

Hoe werkt endermologie?

Tijdens een sessie endermologie gaat de therapeut met een apparaatje waarop twee rolletjes zitten over de huid. Het toestel is wat te vergelijken met een stofzuiger: de lucht tussen de twee rolletjes wordt namelijk omhooggezogen. Doordat het apparaat tegelijk duwt en trekt aan de huid, stijgt de doorbloeding en worden de weefsels onder de rollen losgetrokken eerder dan samengedrukt, zoals bij een massage het geval is.

Door op die manier het onderhuidse vetweefsel te vernielen, kan endermologie de verharding en onregelmatigheden van de huid verbeteren bij MS-patiënten die dagelijks injecties krijgen met glatirameeracetaat.

MS en endermologie: hoe zit het in België?

De techniek wordt geleidelijk aan meer toegepast. Bij ons is endermologie als behandeling van huidletsels bij MS-patiënten helaas nog niet sterk verspreid. Het feit dat de behandeling niet wordt terugbetaald en dat de techniek maar beperkt verspreid is – de kinesisten die MS-patiënten behandelen, hebben vaak geen endermologieapparaat in hun praktijk – is blijkbaar een obstakel voor het gebruik van de techniek.

“In onze werkgroep – ze bestaat uit een twintigtal gespecialiseerde verpleegkundigen – hebben we nog geen ervaring met endermologie”, vertelt Piet Eelen, MS-referentieverpleegkundige. “We hebben de methode aan een aantal patiënten aanbevolen, maar nog geen feedback gekregen; we weten dus niet of ze ons advies hebben opgevolgd. Als endermologie de bijwerkingen van de dagelijkse injecties met glatirameeracetaat effectief verlicht, zouden de twaalf sessies volgens mij om de zes tot twaalf maanden moeten worden herhaald”, aldus nog Piet Ellen.

Bestaande alternatieven voor endermologie zijn een goede huidhydratatie, massages met de vingers (de huid heen en weer bewegen) om het product goed te verspreiden, en het gebruik van aangepaste zalven.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Behandeling van MS: bèta-interferonen (Avonex®, Betaferon® (…)

Principe van interferonen Bèta-interferon is een specifiek lichaamseigen eiwit, (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van MS: bèta-interferonen (Avonex®, Betaferon® en Rebif®)
Kinesitherapie: essentieel om MS te behandelen

De hoeksteen van de behandeling Kinesitherapie is de hoeksteen van een geslaagde (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Kinesitherapie: essentieel om MS te behandelen
In Video's