backtotop
Nieuws
MS en geneesmiddelen: de bijwerkingen beheersen

MS en geneesmiddelen: de bijwerkingen beheersen

Behandelingen tegen multiple sclerose kunnen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. De gouden regel om de impact ervan zo veel mogelijk te beperken: praat erover met uw arts.

Reclame

Bijwerkingen van onderhoudsbehandelingen

De onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose werken in op het immuunsysteem. Ze verminderen de frequentie van de opstoten en kunnen mogelijks het ziekteverloop vertragen. Eerstelijnsonderhoudsbehandelingen, zoals interferonen en Copaxone, kunnen echter bijwerkingen veroorzaken, en het is belangrijk om die tijdig te herkennen en te beheersen.

De bijwerkingen waarmee eerstelijnsbehandelingen op korte termijn gepaard kunnen gaan, omvatten in hoofdzaak twee types:

  • Een voorbijgaand pseudogriepsyndroom dat optreedt enkele uren na de injectie. De symptomen zijn die van griep: hoge koorts, vermoeidheid, spier- en hoofdpijn … Deze griepsymptomen zonder griep komen alleen voor bij interferonen en niet bij Copaxone (glatirameeracetaat).
  • Rode uitslag, huidpijn of gezwollen huid, als gevolg van geneesmiddeleninjecties.

Hoe het pseudogriepsyndroom te bestrijden?

Deze bijwerking neemt met elke injectie af en is het hevigst tijdens de eerste drie maanden van de behandeling.

Twee aanbevelingen om deze hinderlijke symptomen te verzachten:

  • Bij de start van de behandeling de dosis geleidelijk verhogen, waardoor het lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen aan het product;
  • Vóór de injecties een geneesmiddel nemen zoals paracetamol of een ontstekingsremmer.

Hoe de huidreacties te behandelen als gevolg van de injecties?

De toedieningsfrequentie van de injecties verschilt van geneesmiddel tot geneesmiddel: van één tot verschillende keren per week voor interferonen tot één keer per dag voor glatirameeracetaat. Naast de toedieningsfrequentie maakt men ook een onderscheid tussen subcutane en intramusculaire injecties, waarbij deze laatste vaak pijnlijker zijn. Het is echter in alle gevallen aan te raden om geregeld van injectieplaats te veranderen, om de irritatie zo beperkt mogelijk te houden. Dat betekent dat ook minder pijngevoelige plaatsen moeten worden vermeden. Nog een andere tip om de pijn te verminderen: wachten tot het product op kamertemperatuur is om het in te spuiten. Het verzorgen van de huid na injectie met specifieke zalven (zoals bijvoorbeeld Calendula of Traumatil) kan ook helpen.

Bijwerkingen: praat erover met uw arts

Multiple sclerose is een complexe ziekte: de symptomen, het verloop en de reacties op de behandeling verschillen enorm van persoon tot persoon. Het is onmogelijk om vooraf te voorspellen wie last zal krijgen van geneesmiddelenbijwerkingen en in welke mate. Een goede raad voor patiënten: praat erover met uw arts. “Het bestaande gamma geneesmiddelen is uitgebreid en neemt nog voortdurend toe”, aldus dr. Dive, neuroloog. “Stop echter vooral nooit met uw behandeling zonder doktersadvies. Net door met de patiënt te praten, kan de arts hem de meest geschikte producten voorstellen.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
De plaques

Ontstaan van een plaque Het immuunsysteem van MS- (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - De plaques
Remittente MS (relapsing-remitting)

De ziekte begint meestal met voorbijgaande neurologische deficits, zoals gezichts-, evenwichts (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Remittente MS (relapsing-remitting)
In Video's