backtotop
Nieuws
MS behandelen met cannabis: een goed idee?

MS behandelen met cannabis: een goed idee?

15% van alle MS-patiënten zou marihuana gebruiken om hun symptomen te verzachten. Maar wat zeggen deskundigen hierover? Welke risico’s zijn eraan verbonden?

Reclame

Beperkt effect op de symptomen

Sommige patiënten beweren uit eigen ervaring dat marihuana helpt tegen MS. Dat leidde tot een aantal studies om de reële medische eigenschappen na te gaan van deze softdrug, die al eeuwenlang bekend staat om zijn therapeutische krachten. Volgens bepaalde studies zou cannabis de pijn en de spasmen verminderen, maar het zou slechts een beperkte verlichting van de symptomen zijn.

Een geneesmiddel op basis van cannabis

In verschillende Europese landen is er niettemin een mondspray ontwikkeld op basis van cannabis. “We mogen de effecten van cannabis op de symptomen vooral niet overschatten”, aldus Marie D'hooghe, neurologe in het Nationaal MS Centrum (NMSC). “Uit studies blijkt namelijk dat het effect van deze spray beperkt is: hij zou een aantal symptomen, zoals pijn, met 20 tot 30% verminderen. De pijn vermindert slechts tijdelijk, maar als dat patiënten kan helpen om de symptomen te verdragen, waarom niet.” Momenteel is het product nog niet wettelijk goedgekeurd in België. Het is wel op voorschrift van uw neuroloog verkrijgbaar in het buitenland, maar de procedure is complex. Bovendien is het peperduur en wordt het niet terugbetaald.

Cannabis en het verstandelijk vermogen

Er bestaat een groot verschil tussen een gestandaardiseerd geneesmiddel op basis van cannabis en op straat verkrijgbare marihuana. “Wanneer een patiënt mij vertelt dat hij cannabis rookt om zijn symptomen te verlichten, probeer ik hem altijd te waarschuwen”, benadrukt dr. D'hooghe. “We hebben immers totaal geen controle op de bestanddelen van het product. Bovendien stijgt de concentratie cannabis in het lichaam plots als de drug gerookt wordt, met allerlei psychoactieve effecten tot gevolg. De persoon in kwestie kan bijvoorbeeld abnormaal euforisch worden. Langdurig gebruik kan ook de cognitieve functies aantasten: de snelheid om informatie te verwerken, het geheugen, de oriëntatie in tijd en ruimte enz. En dat terwijl MS-patiënten sowieso al cognitief kwetsbaar zijn.” Hou hiermee dus rekening als u overweegt om deze wel zeer alternatieve therapie uit te proberen.

Cannabis om uw hersencellen te beschermen?

Wel ontdekten wetenschappers in hun zoektocht een aantal onverwachte eigenschappen van cannabis. Zo zouden cannabinoïden, de werkzame stoffen in cannabis, verdere hersencelbeschadiging kunnen tegengaan en op die manier de voortgang van multiple sclerose vertragen. Lage, en dus niet-psychotrope niveaus van het product zouden in dat geval voldoende zijn. Dat zijn dus zeer hoopgevende perspectieven, al is het nog te vroeg om te juichen. De cannabisplant blijft hoe dan ook de wetenschappelijke wereld verbazen.

Bron:

National Recommandations Regarding the Use of Cannabis in Multiple Sclerosis, Clinical Advisory Board of the National Multiple Sclerosis Society, New York, 2011

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
MS: wat is de rol van revalidatietechnieken?

Logopedie en ergotherapie Bij spreek- of slikproblemen kan (…)

Multiple sclerose - Behandeling - MS: wat is de rol van revalidatietechnieken?
Behandeling van de opstoten van multiple sclerose

Een opstoot: de top van de ijsberg Sommige letsels treffen gevoelige hersenzones (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van de opstoten van multiple sclerose
In Video's