backtotop
Nieuws
MS: als het geheugen begint te haperen

MS: als het geheugen begint te haperen

Concentratie-, aandachts- en geheugenstoornissen... Cognitieve stoornissen komen vaak voor bij mensen die getroffen zijn door multiple sclerose (MS).

Reclame

Herkenning van cognitive stoornissen

Hoewel dit fenomeen in het verleden vaak weinig belangstelling genoot, zijn de cognitieve stoornissen die gepaard gaan met multiple sclerose (MS) tegenwoordig goed bekend bij de specialisten. Neurologen proberen nu systematisch te weten te komen of de MS-patiënt in zijn dagelijks leven geconfronteerd wordt met cognitieve stoornissen: aandachtsproblemen, geheugenstoornissen... Enkele vragen gesteld tijdens de raadpleging kunnen dergelijke problemen al helpen opsporen.

MS: stoornissen die gepaard gaan met het kenvermogen

De cognitieve stoornissen tasten de intellectuele functies aan en kunnen op verschillende manieren tot uiting komen:

  • geheugenstoornissen: moeilijkheden om zich bepaalde gebeurtenissen te herinneren, om nieuwe informatie te onthouden...
  • taalstoornissen: moeilijkheden om de juiste woorden te vinden, om zijn gedachten uit te drukken...
  • aandachts- en concentratieproblemen,
  • intellectuele traagheid: de persoon in kwestie heeft meer tijd nodig om een onbeduidende taak uit te voeren,
  • intellectuele vermoeidheid.

Dagelijkse problemen

De verschillende stoornissen kunnen een belangrijke impact hebben op het dagelijkse leven. U slaagt er niet in een boek te lezen omdat u belangrijke gegevens uit het verhaal niet kunt onthouden, u hebt problemen om u te concentreren op de film die u bekijkt, u bent minder doeltreffend in uw werk? In de meeste gevallen leiden cognitieve stoornissen tot vervelende problemen - onder meer op professioneel gebied - maar ze verhinderen u niet om op een correcte manier zelfstandig te blijven functioneren.

Cognitieve stoornissen: er bestaan oplossingen

Hoe zit het met de behandeling van cognitieve stoornissen die veroorzaakt worden door multiple sclerose (MS)? Er werd vastgesteld dat sommige basisbehandelingen voorgeschreven om opstoten te voorkomen, de cognitieve stoornissen kunnen verzachten. Revalidatieprogramma's bieden eveneens een mogelijke oplossing. In de loop van het programma leert de MS-patiënt zijn beperkingen kennen en hij leert bovendien omgaan met zijn problemen. Hij kan hulpmiddelen gebruiken (post-its, elektronische agenda...) en nieuwe leermethodes ontdekken om het geheugen te oefenen. Er zijn dus voldoende revalidatietechnieken om de last van cognitieve stoornissen te verlichten. U kunt dus wel degelijk op zoek gaan naar een oplossing voor uw problemen. Aarzel niet om uw neuroloog hierover aan te spreken.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
De plaques

Ontstaan van een plaque Het immuunsysteem van MS- (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - De plaques
Remittente MS (relapsing-remitting)

De ziekte begint meestal met voorbijgaande neurologische deficits, zoals gezichts-, evenwichts (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Remittente MS (relapsing-remitting)
In Video's