backtotop
Nieuws
Mindfulness: voor een sereen leven met MS

Mindfulness: voor een sereen leven met MS

Vrij van pijn en genieten van het nu: dat is het doel van mindfulness. Vandaag bestaat er een specifiek mindfulnessprogramma voor personen met MS.

Reclame

Programma mindfulness aangepast aan MS

Sinds 2010 organiseert de MS-Liga Vlaanderen een mindfulnessprogramma voor personen met multiple sclerose, in samenwerking met het Instituut voor Training van Aandacht en Meditatie (Itam). Mindfulness heeft wortels in de boeddhistische meditatietechnieken. Via een serie oefeningen leert de deelnemer zich eerst bewust te worden van zijn ademhaling en van zijn lichaam. Dit helpt om met de aandacht in het nu te blijven. Gaandeweg leert de deelnemer ook zijn gedachten, gevoelens en gewaarwordingen kennen. Doel is om zo beter om te gaan met stress, angsten of onzekerheden in het dagelijkse leven. Mindfulness helpt ook de pijn te aanvaarden en er zich van te bevrijden.

“Op basis van de ervaringen van een pilootgroep werden de mindfulnessoefeningen aangepast, Sommige mensen met MS kunnen bepaalde ledematen immers moeilijk bewegen of kunnen niet stappen”, legt Katrien Tytgat uit, projectcoördinator bij de MS-Liga.

Ervaringen delen met andere MS-patiënten

Normaal loopt een mindfulnesstraining over acht weken, met elke week een sessie van drie uur. "Maar op de pilootsessie hebben we vastgesteld dat de deelnemers graag hun levenservaringen met MS wilden delen", vervolgt Katrien Tytgat. "Daarom hebben we een sessie toegevoegd aan het klassieke programma, zodat de deelnemers elkaar eerst beter kunnen leren kennen." Elke groep telt minimaal vijf en maximaal twaalf deelnemers. Naast de wekelijkse bijeenkomst, krijgen de deelnemers ook thuisopdrachten mee. Die laatste kunnen ze uitvoeren met behulp van een cd-box.

Waar mindfulness beoefenen?

Ondertussen liepen er al een tiental trainingen, onder meer in Gent, Hasselt, Mechelen en Sijsele. De data van de sessies in 2012 zullen te vinden zijn op de website van de MS-Liga. Deelname aan een volledige mindfulnesstraining bij Itam kost 300 euro voor niet-leden. Voor personen met MS, die lid zijn van de MS-Liga Vlaanderen, kost deelname 175 euro. Leden met een Omnio-statuut betalen 150 euro. Geïnteresseerden mailen hun naam en adres door naar secretariaat@ms-vlaanderen.be.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Verschillende onderzoeken om de diagnose van MS te stellen

Er bestaat vandaag nog altijd geen test die met absolute zekerheid multiple (…)

Multiple sclerose - Diagnose - Verschillende onderzoeken om de diagnose van MS te stellen
MS: wat zijn geëvoceerde potentialen?

Het principe van geëvoceerde potentialen Bij een 'evoked (…)

Multiple sclerose - Diagnose - MS: wat zijn geëvoceerde potentialen?
In Video's