backtotop
Nieuws
Mergtransplantatie: een behandeling voor MS?

Mergtransplantatie: een behandeling voor MS?

Stamcellen wekken veel hoop voor de behandeling van MS. Maar wat is de huidige stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek ter zake?

Reclame

Onderzoek naar beenmerg- of hematopoïetische transplantatie

Een beenmergtransplantatie is doeltreffend voor de behandeling van verschillende kankers (onder meer sommige vormen van leukemie of lymfomen). Sinds 1995 proberen wetenschappelijke studies te ontdekken of dat ook het geval kan zijn om de evolutie van multiple sclerose een halt toe te roepen. De studies, waarvan sommige nog aan de gang zijn, onderzochten de transplantatie van zogenaamde hematopoïetische stamcellen, met andere woorden stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van bloedcellen (witte, rode bloedlichaampjes…)

Een behandeling voor multiple sclerose

De techniek bestaat uit de afname van een deel van de hematopoïetische stamcellen uit het beenmerg van mensen die getroffen zijn door multiple sclerose. Deze afname gebeurt via een punctie ter hoogte van het bekkenbot. De cellen worden vervolgens behandeld en opgekweekt zodat ze zich gaan vermenigvuldigen. Daarbij hoopt men de sporen van het oude immuunsysteem uit de weg te ruimen. Ondertussen ondergaan de patiënten een intensieve chemotherapie die alle hematopoïetische stamcellen van hun beenmerg moet vernietigen, dus ook de cellen die verantwoordelijk zijn voor de afwijkende immuunreacties tegen de myelineschede van de zenuwvezels. Tot slot worden de afgenomen hematopoïetische stamcellen gebruikt om, na een dergelijke maximale behandeling met immunosuppressiva, nieuwe bloedcellen aan te maken, waaronder ook nieuwe immuuncellen.

Voor welke resultaten?

Honderden mensen met ernstige vormen van multiple sclerose die niet reageerden op de gewone behandelingen, hebben reeds een dergelijke mergtransplantatie ondergaan. Tot nu toe kunnen enkel patiënten met een secundair progressieve vorm van multiple sclerose echt voordeel halen uit deze behandeling. Hun ziekte evolueert niet meer tot drie jaar na de transplantatie. Verder onderzoek is nog nodig om te zien of de evolutie van multiple sclerose gedurende een langere periode kan tegengehouden worden en om de doeltreffendheid van de behandeling vast te stellen bij mensen met andere vormen van multiple sclerose. Het sterfterisico, dat de voorbije jaren gedaald is tot 2,7%, is het belangrijkste probleem van deze veelbelovende therapie.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
De plaques

Ontstaan van een plaque Het immuunsysteem van MS- (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - De plaques
Remittente MS (relapsing-remitting)

De ziekte begint meestal met voorbijgaande neurologische deficits, zoals gezichts-, evenwichts (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Remittente MS (relapsing-remitting)
In Video's