backtotop
Nieuws
Mag ik reizen met MS of niet?

Mag ik reizen met MS of niet?

U hebt zin om uw koffers te pakken, maar bent bang dat MS roet in het eten gooit? Goed nieuws: reizen en multiple sclerose gaan wel degelijk samen.

Reclame

Trillen van opwinding vlak voor het vliegtuig vertrekt, u onderdompelen in een andere cultuur of adembenemende landschappen bewonderen. Moet u dit allemaal missen? Zeker niet! Het is niet omdat u multiple sclerose hebt, dat u een kruis hoeft te maken over reizen. Het volstaat om uw plannen aan te passen aan uw fysieke toestand. Om veilig te reizen, zijn er twee basisvoorwaarden: een goede organisatie en naar uw lichaam luisteren.

Kies voor een ‘MS-vriendelijke’ bestemming

Zijn bepaalde werelddelen afgeraden bij MS? Niet per se. Alles hangt af van uw gezondheidstoestand en van uw huidige behandeling. In ieder geval zijn tropische bestemmingen minder ideaal. Want de warmte kan de bestaande symptomen tijdelijk verergeren. Maar wees gerust: ze kan geen nieuwe opstoot veroorzaken, noch het ziekteverloop versnellen.

Neemt u een immunosuppressivum (afweeronderdrukkende behandeling)? Dan kiest u beter voor een land met een goede hygiëne, aangezien u vatbaarder bent voor bacteriën.

Hoe bereidt u uw vakantie voor?

Met of zonder MS, een reis moet u goed voorbereiden:

  • Check of u alle nodige vaccins hebt gekregen. Vraag advies aan uw neuroloog, want sommige vaccins, zoals dat tegen de gele koorts, worden afgeraden bij een afweeronderdrukkende behandeling.
  • Ga na welke administratieve formaliteiten u moet vervullen om uw geneesmiddelen te vervoeren.
  • Neem een repatriëringsverzekering en schaf u gratis de Europese ziekteverzekeringskaart aan. Die geeft u recht op terugbetaling van uw medische zorg tijdens uw reizen binnen de EU.

Activiteiten ter plaatse: luister naar uw lichaam

Multiple sclerose hoeft u niet te verhinderen om de wereld te doorkruisen, maar u houdt er toch beter rekening mee. Ook al bent u een geboren avonturier, enig comfort geniet hoe dan ook de voorkeur boven rondtrekken met de rugzak en in primitieve hotelletjes logeren. Kies voor activiteiten die u aankunt en las voldoende rustpauzes in. Maar luister vooral naar uw lichaam en neem gas terug als u te vermoeid bent. Zo kunt u tot de laatste minuut genieten van uw vakantie.

Is een opstoot in het buitenland gevaarlijk?

Krijgt u helaas toch te maken met een opstoot in het buitenland, sla dan niet in paniek. Zo’n opstoot is meestal een proces van dagen en vereist geen spoedopname. U kunt ter plaatse naar een ziekenhuis gaan of u laten repatriëren.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de eerste symptomen van MS?

MS begint al voor de eerste symptomen De symptomen van multipele sclerose (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de eerste symptomen van MS?
Hoe de symptomen van MS behandelen?

Behandeling van de ziektesymptomen heeft geen enkel effect op het ziekteverloop of op (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Hoe de symptomen van MS behandelen?
In Video's