backtotop
Nieuws
Lid worden van de MS-Liga?

Lid worden van de MS-Liga?

De MS-Liga probeert “het algemeen welzijn en de levenskwaliteit van personen met MS, hun familieleden en hun omgeving te bevorderen”. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Reclame

Professionele thuisbegeleiding

De MS-Liga Vlaanderen heeft twintig professionele krachten in dienst. Zij organiseren wekelijkse permanenties, provinciale infodagen en lotgenotencontacten. Ze hebben veel telefonische contacten, maar komen personen met multiple sclerose ook thuis begeleiden. “Als mensen dat willen, helpen we hen thuis de diagnose en de impact van de ziekte op hun leven psychologisch te verwerken”, zegt Luc De Groote, directeur MS-Liga Vlaanderen. Daarnaast kunnen personen met MS ook thuis begeleid worden bij het aanvragen van sociale en financiële voordelen, zoals de aanpassing van de werkomgeving, bij de aanvraag van de terugbetaling van hulpmiddelen, het regelen van vervoer …

Opleidingen en trainingen

Daarnaast heeft de MS-Liga Vlaanderen heel wat projecten lopen die gericht zijn op wat ‘empowerment’ genoemd wordt: het sterker, weerbaarder maken van personen met MS. “Dat zijn bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen (mindfulness), initiatieven gericht op sporten en bewegen of tips over hoe de werkgever te zeggen dat u multiple sclerose hebt (assertiviteitstraining). Bij die projecten staat het contact met lotgenoten centraal: een begrijpend oor doet altijd deugd, en praktische tips van andere personen met MS kunnen heel verrijkend zijn.”

Bijeenkomsten en lotgenotencontact

De MS-Liga Vlaanderen heeft niet alleen een twintigtal professionele medewerkers, ze kan ook rekenen op ongeveer 700 vrijwilligers. Zij organiseren lokale bijeenkomsten en uitstappen, begeleiden personen met MS naar revalidatiecentra en komen aan huis of in een instelling om vereenzaming tegen te gaan. Zij zorgen ook voor allerlei activiteiten om de organisatie te helpen financieren.

Financiële bijstand

Een belangrijke steun die de MS-Liga aan personen met MS kan bieden, is een financiële bijstand. De medische en niet-medische kosten die gepaard gaan met multiple sclerose kunnen zwaar op het gezinsbudget wegen. “De MS-Liga staat daarom aan personen met MS een overbruggingskrediet toe in afwachting van de subsidies, bijvoorbeeld om een auto of een woning aan te passen”, geeft Luc De Groote aan. Als mensen het financieel echt moeilijk hebben, hoeven ze die lening zelfs niet terug te betalen en wordt die omgezet in een gift.

Belangen mensen met MS verdedigen

Ten slotte ondersteunt de MS-Liga personen met MS niet alleen op een directe manier, maar ook indirect: de medewerkers proberen zo veel mogelijk het grote publiek te informeren en te sensibiliseren, onder meer via de Wereld MS-dag die dit jaar doorging op 30 mei. Tegelijk stimuleert de Liga het wetenschappelijk onderzoek naar multiple sclerose, onder andere door zelf fondsen te werven en die door te storten naar wetenschappelijke instellingen.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS

Soms ernstige onhandigheid Beven (tremor) kan optreden (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS
Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS

Veel voorkomend probleem (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS
In Video's