backtotop
Nieuws
Drie gouden regels om vermoeidheid bij MS te bestrijden

Drie gouden regels om vermoeidheid bij MS te bestrijden

Er bestaat geen doeltreffende behandeling tegen vermoeidheid. De enige oplossing om zo goed mogelijk om te gaan met dit symptoom van multiple sclerose is dan ook: uw levensstijl aanpassen.

Reclame

Vermoeidheid treft meer dan 75%(1) van alle multiple sclerose-patiënten. Ze voelt soms aan als een soort ‘verdoving’ en staat niet in verhouding tot de uitgevoerde activiteiten. Ze kan de levenskwaliteit sterk aantasten en uiteraard ook de uitvoering van dagelijkse taken verhinderen. Toch betekent dit zeker niet dat de patiënt geen normaal leven kan leiden!

Regel 1: erover praten met uw neuroloog

Doel: een beter inzicht krijgen in de oorzaken van de vermoeidheid. Is die uitsluitend het gevolg van multiple sclerose? Is ze het symptoom van een andere stoornis, zoals depressie? Of gaat het om een bijwerking van de behandeling? Stuk voor stuk vragen om een eerste behandelingsstrategie op te baseren.

Regel 2: bewegen!

Het lijkt misschien paradoxaal, maar sport (zij het met mate!) heeft wel degelijk een positieve impact op vermoeidheid. Multiple sclerose-patiënten hebben immers de neiging om minder actief te zijn en minder te bewegen, precies omdat ze zich zo vermoeid voelen. Sedentariteit en een optimale fysieke conditie gaan echter niet samen. Resultaat: een vicieuze cirkel waardoor de vermoeidheid nog verergert, de longcapaciteit afneemt en de spiermassa slinkt. De oplossing: bewegen! Regelmatige lichaamsbeweging heeft bovendien een positief effect op stemmingsstoornissen als gevolg van de vermoeidheid, zoals angst en depressie. Zware inspanningen zijn af te raden, maar sporten zoals wandelen, fietsen of zwemmen kunnen perfect. Het komt er vooral op aan uw eigen tempo te respecteren en iets te doen dat u graag doet.

Regel 3: zuinig omspringen met uw energie

Principe: naar uw lichaam luisteren, uw grenzen leren kennen en uw dagelijkse activiteiten beoefenen in uw eigen tempo. Overdaad schaadt en leidt meestal tot zware vermoeidheid. Vandaar dat u uw dag goed moet indelen en af en toe korte rustpauzes moet inlassen. Andere aanbeveling: profiteren van de momenten waarop u zich minder vermoeid voelt om dingen te doen die minder energie vergen. Een dagboek bijhouden met uw dagelijkse activiteiten kan daarbij een kostbaar hulpmiddel zijn om na te gaan welke factoren vermoeidheid kunnen veroorzaken, verergeren of integendeel verminderen. Voor mensen met multiple sclerose is het niet altijd evident om te leren omgaan met dit nieuwe gegeven. Dat is meteen ook de zin van relaxatietechnieken zoals sofrologie of ‘Mindfulness’: ze kunnen helpen om uw ziekte, de symptomen en de onvermijdelijke veranderingen die ze veroorzaakt, beter te accepteren.

(1) Lerdal A, Celius EG, Krupp L, Dahl AA, A prospective study of patterns of fatigue in multiple sclerosis, Eur J Neurol. 2007 Dec;14(12):1338-43. Epub 2007 Sep 26.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS

Deze vermoeidheid kent meerdere oorzaken Meer dan de helft van alle (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS
Progressieve MS

Wat is een progressieve vorm? De progressieve vormen verschillen sterk van de (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Progressieve MS
In Video's