backtotop

Leven met multipel myeloom

De symptomen van myeloom aanpakken

Botletsels en -pijnen

  • Zeer vaak worden pijnstillers, meestal op basis van morfine, voorgeschreven om de pijn te verzachten. Dat is een van de pijlers van de behandeling van multipel myeloom.
  • Er kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de botten te versterken en het risico op breuken te beperken. Er zijn zowel moleculen die zich vast zetten op de beschadigde botten en zo de botresorptie voorkomen als een monoklonaal antilichaam dat doelgericht werkt op die cellen die verantwoordelijk zijn voor de botafbraak.
  • In bepaalde gevallen kan lokale radiotherapie acute botpijnen helpen te verzachten en een eventuele ruggenmergcompressie door een tumor in de wervelkolom behandelen. 
  • Ten slotte kan orthopedische chirurgie gebruikt worden om breuken te stabiliseren en het ruggenmerg te beschermen in geval van indeukingsfracturen.

Vermoeidheid te wijten aan anemie

Er bestaan verschillende behandelingen die de aanmaak van rode bloedcellen kunnen stimuleren:

  • supplementen van ijzer, vitamine B12 of folinezuur kunnen voorgeschreven worden in geval van een tekort. Er wordt aangeraden een arts te raadplegen alvorens deze supplementen in te nemen, om elk risico op geneesmiddeleninteracties uit te sluiten.
  • in geval van lichte of gemiddelde anemie kan de inspuiting van synthetisch erytropoëtine (EPO) de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg opnieuw op gang helpen brengen;
  • om ernstige gevallen van anemie te behandelen worden bloedtransfusies overwogen, om snel het hemoglobinegehalte in het bloed van de patiënt te verhogen.

Infecties

Het voorkomen van infecties gebeurt met name door vaccinatie, in het bijzonder tegen seizoensgriep en longontsteking veroorzaakt door pneumokokken.

Ook de inspuiting van groeifactoren kan de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren. Goed om te weten: elke infectie en elk signaal van infectie (koorts...) moet beschouwd worden als een medische urgentie en moet onmiddellijk gemeld worden aan het zorgteam. Indien nodig worden aangepaste antibiotica voorgeschreven.

In geval van herhaaldelijke infecties kunnen immunoglobine-infusen nuttig zijn om het antilichaamgehalte van de patiënt te helpen herstellen.

Nierinsufficiëntie

Als de nieren aangetast zijn, wordt aanbevolen om voldoende te drinken en geneesmiddelen te vermijden die bekend staan om hun toxiciteit voor de nieren, zoals niet-stereoïdale ontstekingsremmers of contrastproducten voor scanneronderzoek.

Geschreven door Aude Dion

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multipel myeloom - Leven met... - De symptomen van myeloom aanpakken
Reclame