Behandeling

Op voeding letten

Gevolgen van ondervoeding

Zuigelingen met mucoviscidose bij wie de pancreas aangetast is, zijn vaak ondervoed, ondanks een eetlust die soms als vraatzuchtig wordt omschreven. De ondervoeding uit zich in een vertraagd herstel van het geboortegewicht en een onvoldoende gewichtstoename. Hoewel deze fenomenen spectaculair lijken, reageren ze goed op een symptomatische behandeling.

Behalve groei- en gewichtsproblemen kan de verstoorde vertering ook zorgen voor buikpijn en tal van andere spijsverteringsproblemen.

Pancreasenzymen en medicatie

Voor een betere opname van voedingsstoffen moeten voor elke maaltijd pancreasenzymen in capsules worden ingenomen. Per dag kunnen meerdere tientallen capsules nodig zijn. Deze toediening lijkt in het begin wat omslachtig, maar is zeer doeltreffend. Maar zelfs met de nodige pancreasenzymes blijft de vertering meestal nog gedeeltelijk verstoord.

Naast een hypercalorische voeding en pancreasenzymen kunnen nog een hele reeks medicijnen nodig zijn om complicaties, zoals obstructie, levercirrhose en reflux te behandelen of voorkomen.

Welke voeding bij mucoviscidose?

Het dieet van mucoviscidosepatiënten moet hypercalorisch zijn: ongeveer 140% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden. De opname van voedingsstoffen wordt namelijk niet volledig verzekerd door pancreasenzymen. De voeding moet gevarieerd zijn, evenwichtig en zonder vetbeperking.

Voedingssupplementen?

Bij pancreasaantasting zijn dagelijkse supplementen nodig van de vitaminen (A, D, E, K), om tekorten te voorkomen.

Opgepast voor uitdroging!

Mucoviscidosepatiënten hebben een verhoogd risico op dehydratatie, door het overvloedige water- en zoutverlies via het zweet. Zeker bij warm weer is voorzichtigheid geboden.

Om dehydratatie te voorkomen moet de patiënt regelmatig drinken, ook als hij geen dorst heeft. Patiënten moeten ook meer zout innemen vooral als er meer riscio is op zweten en zoutverlies (koorts, warmte, sporten...). Aan zuigelingen kunnen orale rehydratatieoplossingen worden gegeven. Bij kinderen en volwassenen kan de aanvulling gebeuren door zout toe te voegen aan het eten en door de voorkeur te geven aan gezouten voedingsmiddelen. Eventueel kunnen zoutcapsules worden voorgeschreven.

Geschreven door Candice Leblanc Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Op voeding letten
Reclame