backtotop
Nieuws
Ontsnapt muziek aan geheugenverlies?

Ontsnapt muziek aan geheugenverlies?

Muziek is een van de krachtigste auditieve stimulansen voor het menselijke brein. Ook bij mensen met milde cognitieve stoornis (MCI) is het een uitgelezen manier om zich te blijven concentreren en spanning te verminderen.

Reclame

Luisteren naar muziek activeert hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het onthouden van informatie, het concentratievermogen en het verwerken van emoties. Sommige studies tonen zelfs aan dat activiteiten als kunst, lezen en muziek beluisteren het begin van MCI met wel drie jaar kunnen vertragen.

De impact van muziek blijft ook erg positief nadat de eerste symptomen van milde cognitieve stoornis (MCI) zich hebben ontwikkeld. Onderzoekers ontdekten recent hoe dit komt: we hebben een gespecialiseerd muzikaal geheugen dat niet wordt aangetast door MCI of de ziekte van Alzheimer.

Daardoor kan muziek helpen bij de behandeling van deze ziektes.

MCI tast het muzikaal geheugen niet aan

Onderzoekers gingen aan de slag met zowel gezonde mensen als met personen die gediagnosticeerd waren met MCI of een vroege vorm van Alzheimer.

In de eerste onderzoeksfase kregen ze verschillende akkoorden en toonladders te horen, gevolgd door een tweede fase waarin ze vier melodieën te horen kregen. Éen melodie was exact dezelfde als in de eerste fase. De proefpersonen moesten het identieke akkoord of de toonladder kunnen herkennen en aanduiden.

Uit de studie bleek dat de mensen met MCI niet slechter waren in het herkennen van muziek dan de gezonde proefpersonen. Dit suggereert dat er een gespecialiseerd muzikaal geheugen bestaat dat specifieke stukken van het brein activeert.

In tegenstelling tot andere vaardigheden die steunen op verbale en visuele verwerking, blijft het muzikale geheugen daarbij bewaard. Ook als de MCI of de ziekte van Alzheimer meer ernstige vormen begint aan te nemen.

Op die manier kan muziek een sleutelrol spelen bij het ontsluiten van het geheugen.

Minder stress. Meer plezier.

De studies tonen aan dat muziek een effectieve manier is om spanning en stress te verminderen bij mensen met een milde of ernstige vorm van MCI. Omdat het muzikale geheugen gespaard blijft en mensen muziekstukken uit hun leven blijven herkennen, biedt het een mogelijkheid tot plezier, genot en relaxatie.

Muziek stelt de patiënten ook in staat om zich af te sluiten van afleidingen zoals achtergrondlawaai en zo hun emotionele en cognitieve vaardigheden ten volle te benutten. Ze kunnen zich beter focussen, hun aandacht langer vasthouden en het verbetert de communicatievaardigheden.

Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe evolueert het geheugen in functie van de leeftijd?

Met de stijging van het aantal ouderen in de bevolking, gaat ook het aantal ouderdomsziekten (bijvoorbeeld (…)

Milde cognitieve stoornis – MCI - Begrijpen - Hoe evolueert het geheugen in functie van de leeftijd?
Gaten in het geheugen: is dit normaal?

Normale ouderdomsvergeetachtigheid De meest voorkomende klacht waarmee ouderen met (…)

Milde cognitieve stoornis – MCI - Begrijpen - Gaten in het geheugen: is dit normaal?