backtotop

Hoe kan je migraine behandelen?

Nieuwe ontwikkeling in de behandeling: geneesmiddelen die interfereren met CGRP

CGRP: een rol bij het ontstaan van migraineaanvallen

Verschillende studies hebben de rol aangetoond van een peptide, CGRP (Calcitonin Gene Related-Peptide), bij het uitlokken van migraineaanvallen en gezichtsvaatpijnen. CGRP zou namelijk een impact hebben op de uitzetting van de hersenvliesbloedvaten en een rol spelen bij de informatieoverdracht die samenhangt met pijnperceptie.

Nieuwe behandelingen op komst?

Momenteel worden er nieuwe behandelingen bestudeerd die het specifiek gemunt hebben op CGRP. Het gaat meer bepaald om monoklonale antilichamen die inwerken op het peptide of zijn receptoren, en die doeltreffend zouden kunnen zijn tegen aanvallen, vooral preventief. Uit de resultaten van twee grote, gelijktijdig gepubliceerde studies, één met erenumab en één met fremanezumab, blijkt dat bij ongeveer 50 % van de patiënten die deze behandelingen kregen toegediend, het aantal dagen per maand met migraineaanvallen en de ernst van de aanvallen aanzienlijk daalden (van min 38 % tot min 50 %). 1,2

Dankzij de langdurige werking van de monoklonale antilichamen zouden deze behandelingen één keer per maand of om de drie maanden kunnen worden toegediend.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Migraine - Behandelingen - Nieuwe ontwikkeling in de behandeling: geneesmiddelen die interfereren met CGRP
Reclame