backtotop

Behandelingen

Focus op de basisbehandeling van migraine

Basisbehandeling: voor wie?

Niet alle migrainelijders hebben een basisbehandeling nodig. Bij patiënten met weinig aanvallen die goed reageren op een triptan of een ontstekingsremmer bijvoorbeeld, heeft het geen zin een geneesmiddel voor te schrijven dat ze dagelijks moeten innemen.

De arts zal vaak een basisbehandeling voorschrijven in de volgende twee situaties:

• als de aanvallen niet reageren op de acute behandeling;

• als de patiënt 3 of meer aanvallen per maand krijgt.

De grote principes van de basisbehandeling

De basisbehandeling bestaat in een geneesmiddel dat tot doel heeft het optreden van aanvallen te voorkomen, in tegenstelling tot de geneesmiddelen die je enkel inneemt bij een migraineaanval (acute medicatie).  Er bestaan tal van basisbehandelingen, maar die hebben allemaal een punt gemeen: het zijn geneesmiddelen die niet specifiek werden ontwikkeld voor de behandeling van migraine. Met andere woorden, het zijn bloeddrukverlagende geneesmiddelen, anti-epileptica, antidepressiva .. die bij gebruik in een andere context doeltreffend zijn gebleken bij de preventie van migraine.

De arts zal de basisbehandeling zorgvuldig kiezen op basis van de leeftijd, de voorgeschiedenis … Een gegeven basisbehandeling werkt niet bij iedereen. Een gegeven basisbehandeling zal bij ongeveer 40-50% van de patiënten werken. Soms zal uw arts dus meerdere geneesmiddelen moeten testen om er een te vinden dat geschikt is voor u.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Migraine - Behandelingen - Focus op de basisbehandeling van migraine
Reclame