backtotop

Behandelingen

Botulinetoxine

Botulinetoxine is een toxine die een ernstige ziekte veroorzaakt: botulisme. De toxine is al bekend sinds het begin van de 19e eeuw en verlamt de spieren die ermee in contact komen.

Om die reden wordt botulinetoxine in de geneeskunde gebruikt bij meerdere neurologische aandoeningen die o.a onwillekeurige, pijnlijke spiercontracties veroorzaken.

Meerdere studies hebben de doeltreffendheid van botulinetoxine bij de behandeling van chronische migraine recentelijk bevestigd. Botulinetoxine blokkeert ook het vrijkomen van neurotransmitters die in verband worden gebracht met het ontstaan van pijn, met als doel het optreden van migraineaanvallen te voorkomen.

Botulinetoxine is echter duur en moet worden geïnjecteerd in meerdere zones van het hoofd en de hals, wat niet eenvoudig is. Daarom gebruiken artsen botulinetoxine als preventieve behandeling (basisbehandeling) alleen bij sommige gevallen van chronische migraine, meer bepaald patiënten die niet reageren op andere behandelingen en die minstens 15 dagen per maand hoofdpijn hebben waarvan 8 keer een vorm van hoofdpijn die voldoet aan de criteria van migraine.

Er treden zelden bijwerkingen op, maar moeten de injecties om de 12 weken (3 maanden) worden herhaald.

Botulinetoxine injecties (31 injectieplaatsen in het hoofd, het gezicht en de nek) moeten uitgevoerd worden door een ervarende neuroloog. De arts moet een goede kennis hebben van chronische migraine om botulinetoxine goed te kunnen gebruiken.

Botulinetoxine biedt nieuwe hoop voor patiënten met een zeer invaliderende chronische migraine.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Migraine - Behandelingen - Botulinetoxine
Reclame