backtotop

Behandelingen

Aspecifieke behandeling van migraine

Behandeling van de pijn

Migraine wordt vooral gekenmerkt door een hevige, vaak eenzijdige, kloppende pijn. Migraine is geen gewone pijn. De kenmerken, de andere symptomen die ermee gepaard gaan (misselijkheid, geen licht of lawaai kunnen verdragen…) en de mechanismen die een rol spelen bij migraine, zijn heel anders dan bij andere vormen van pijn.

Migraine wordt vaak behandeld met ontstekingsremmers (Aspirine®, Brufen®, Naprosyne®…) en pijnstillers (geneesmiddelen op basis van paracetamol zoals Dafalgan®…) met of zonder codeïne.

Voldoende hoge dosering

De behandeling zal de migrainepijn maar kunnen verlichten als je een voldoende hoge dosering inneemt: 1.000 mg acetylsalicylzuur (Aspirine®…), 500 mg naproxen (Naprosyne®…), 400 tot 800 mg ibuprofen (Brufen®…). Het heeft dus geen zin een Aspirine® junior (100 mg) in te nemen om migraine te behandelen.

Die geneesmiddelen hebben echter alleen een effect op de pijn en niet op de andere symptomen, zoals de overgevoeligheid voor licht of geluid, of de misselijkheid.

Onthoud ook dat een geneesmiddel dat wordt uitgebraakt, niet meer kan werken.

Chronische inname van ontstekingsremmers kan een maagzweer veroorzaken. Ontstekingsremmers zijn gecontra-indiceerd in tal van situaties. Ook al kan je ze zonder voorschrijft kopen, dan nog is het belangrijk eerst het advies van de arts te vragen.

Die geneesmiddelen werken maar als de migrainepijn niet te hevig is en als je ze in het begin van de aanval inneemt.

Paracetamol en paracetamol + codeïne

Paracetamol is wellicht niet de beste keuze bij de behandeling van migraine. Bij hoofdpijn door misbruik van pijnstillers, is deze stof vaak de oorzaak, zeker als ze wordt gecombineerd met codeïne. Ook het gebruik van pijnstillers met morfinederivaten is meestal te mijden.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Migraine - Behandelingen - Aspecifieke behandeling van migraine
Reclame