backtotop

Hoe kan je migraine behandelen?

Acute behandeling : triptanen

Triptanen: wanneer migraine behandelen?

Naast NSAID’s bestaan er ook specifieke medicijnen tegen migraineaanvallen: de zogenaamde triptanen. Hoe eerder hoe beter. Hoe sneller je de behandeling tegen migraine start, des te beter zal ze werken. Het percentage aanvallen dat twee uur na inname van een tablet sumatriptan 50 mg volledig is genezen, stijgt van 31% naar 51% als je de tablet snel inneemt.

Dat wil echter niet zeggen dat je het geneesmiddel preventief moet innemen of dat je een geneesmiddel moet innemen voor eender welke hoofdpijn. Neem het geneesmiddel snel in, maar enkel als u er zeker van bent dat het wel degelijk symptomen van migraine zijn.

Triptanen: werkzaamheid

Triptanen zijn relatief goed onderzochte middelen tegen migraine. Naar schatting wordt 40-50% van de patiënten verlicht bij inname van een triptan door de mond en voelt 20-30% helemaal geen pijn meer twee uur na inname.

Een injectie is de ideale toedieningsweg bij actieve patiënten die snel willen worden verlicht van hun migraine. Na injectie direct onder de huid werkt het geneesmiddel veel sneller dan tabletten: 10 minuten, tegen 30 minuten met tabletten. 90% van de patiënten voelt zich beter na een injectie en 70% heeft helemaal geen pijn meer na 2 uur. Een injectie werkt echter minder lang dan tabletten.

Triptanen: bijwerkingen

Triptanen veroorzaken typische bijwerkingen. Het mechanisme daarvan is nog niet duidelijk, maar ze zijn onschuldig. 1-5% van de patiënten krijgt bijwerkingen en die bijwerkingen kunnen eender welk deel van het lichaam treffen (niet-limitatieve lijst) :

  • gevoel dat er mieren over de huid kruipen;
  • warmtegevoel;
  • zwaartegevoel of beklemming (van de borstkas bijvoorbeeld).

Deze bijwerkingen verdwijnen meestal spontaan. Verder hebben behoorlijk wat patiënten last van nausea, duizeligheid en coronaire vasoconstrictie.

Triptanen: enkele contra-indicaties

Wegens hun effect op de bloedvaten zijn triptanen soms gecontra-indiceerd. Ze zijn gecontra-indiceerd bij gelijktijdige inname van moederkorenderivaten bij een hartziekte zoals een infarct, angina pectoris, ongecontroleerde hoge bloeddruk, bij een voorgeschiedenis van hersenberoerte (cerebrovasculair accident) en een ernstige leveraantasting.

Na advies en op medisch voorschrift

Je kan triptanen alleen verkrijgen met een medisch voorschrift. Je huisarts of neuroloog zal je het triptan voorschrijven waar je je het best mee voelt. Hij zal ook beslissen hoe je het geneesmiddel het best toedient.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Migraine - Behandelingen - Acute behandeling : triptanen
Reclame