backtotop

Behandeling van menopauze

Wat zijn de risico's van hormonale substitutietherapie?

Lichte en moeilijk aan te tonen risico's

Over de risico's van HST zijn vele studies gepubliceerd. De gegevens spreken elkaar tegen en zijn afhankelijk van de gebruikte hormoonconcentraties, de leeftijd bij het begin van de toediening, het profiel van de bestudeerde vrouwen... Dat het zo moeilijk is om een consensus te bereiken, komt ook omdat de risico's van HST laag zijn, en omdat het moeilijk is om verschillen aan te tonen in vergelijking met vrouwen die geen HST krijgen.

De belangrijkste risico's bestaan uit een zeer lichte verhoging van het risico van:

  • veneuze trombose. Deze verhoging zien we vooral tijdens het eerste jaar van de toediening van orale preparaten.
  • borstkanker. Er moet opgemerkt worden dat in het bijzonder een sedentaire levensstijl, roken, obesitas en kinderloosheid dit risico meer verhogen dan HST. Daarbij is het risico op dikkedarmkanker lager bij vrouwen die HST gebruiken.
  • cerebrovasculair accident (CVA). Zoals vermeld is een verhoging van het cardiovasculaire risico slechts aangetoond wanneer pas na de leeftijd van 70 jaar met HST begonnen wordt.

Verhoogt de behandeling het sterfterisico?

Uit een analyse van het aantal sterfgevallen in een populatie met en zonder HST, blijkt dat er minder sterfgevallen zijn in de HST-groep. Dit is geruststellend en wijst erop dat de verhoogde mortaliteit door borstkanker, trombose en CVA wordt gecompenseerd door een verminderde sterfte door cardiovasculaire oorzaken en colonkanker. Er zijn echter weinig studies over dit onderwerp en de bestudeerde vrouwen zijn misschien niet altijd representatief voor alle vrouwen. Er is nog onderzoek nodig, maar de voorlopige gegevens zijn eerder geruststellend.

Geschreven door Dr Gilles FaronHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wat zijn de risico's van hormonale substitutietherapie?
Reclame