backtotop

Behandeling van menopauze

Effecten van hormonale substitutietherapie (HST)

Onmiddellijk effect op opvliegers

Het effect van HST op opvliegers treedt snel op: al na enkele dagen is er een vermindering van minstens 90%. Wanneer de behandeling echter wordt onderbroken, verschijnen ze na 5 tot 7 dagen opnieuw.

Effect op osteoporose

De effecten op de botdichtheid strekken zich uiteraard uit over een langere periode en beschermen gedurende meerdere jaren: ze vertragen of verhinderen de afname van de botdichtheid en osteoporose. De inname van hormonen volstaat echter niet: ook een calciumsupplement via de inname van melkproducten of in tabletten, en vitamine D zijn onmisbaar.

Cardiovasculaire effecten

Bij vrouwen die onmiddellijk na de menopauze met HST beginnen, en dit gedurende een tiental jaren volhouden, vermindert het cardiovasculaire risico (infarct, CVA). Studies hebben echter een tegenovergesteld effect aangetoond wanneer pas na de leeftijd van 70 jaar met HST begonnen wordt.

Effect op het humeur en de psyche

Talrijke studies tonen een verbetering van de levenskwaliteit aan bij vrouwen die HST nemen. De neiging tot depressie, de seksuele functie, de slaapkwaliteit, de cognitieve functies (geheugen, levendigheid) verbeteren significant.

Effect op genitale atrofie

De inname van HST zorgt voor een sterke vertraging van de genitale atrofie, net als lokale toepassing van een oestrogenencrème en regelmatige seksuele betrekkingen.

Geschreven door Dr Gilles FaronHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Effecten van hormonale substitutietherapie (HST)
Reclame