backtotop

Behandeling van menopauze

Hormonale substitutietherapie (HST)

Wat is hormonale substitutietherapie?

Met een HST of hormonale substitutietherapie kan het hormonenverlies dat optreedt tijdens de menopauze worden gecompenseerd. Omdat het oestrogeentekort verantwoordelijk is voor de meeste ongemakken, zal het belangrijkste substitutiehormoon oestrogeen zijn. Dit hormoon stimuleert de groei van het baarmoederslijmvlies (het endometrium). Wanneer alleen dit hormoon wordt toegediend, kan dat gevaarlijk zijn. De ongecontroleerde groei van het endometrium kan leiden tot de ontwikkeling van een poliep of zelfs tot endometriumkanker. Dit effect van oestrogeen wordt gelukkig afgeremd door progesteron. Bij een vrouw die nog een baarmoeder heeft (zonder hysterectomie), bestaat HST dus altijd uit een combinatie van oestrogeen en progesteron.

Verschillende HST-combinaties

Een HST kan bestaan uit een vaste combinatie van oestrogenen en progestagenen (elke dag dezelfde dosering), of een variabele combinatie, waarbij de natuurlijke cyclus wordt nagebootst (overwegend oestrogeen tijdens de 1e helft van de cyclus, progestageen tijdens de 2e helft). De vaste en continu gegeven combinaties geven amenorroe (afwezigheid van menstruatie), terwijl de discontinue (cyclische) of sequentiële inname (verschillende hormoondoseringen in de loop van de cyclus) leidt tot een onttrekkingsbloeding (het equivalent van de menstruatie).

Verschillende toedieningsvormen van HST

Oestrogenen kunnen oraal worden ingenomen, via transcutane weg (gel, pleister), als een nasale spray of in de vorm van een implantaat. Progestagenen zijn verkrijgbaar voor orale toediening, als inspuitbare vorm voor intramusculaire toediening of voor toediening via endo-uteriene weg ('hormoonspiraaltje').

Geschreven door Dr Gilles FaronHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hormonale substitutietherapie (HST)
Reclame