backtotop

Wat is de menopauze?

Wat is de menopauze?

De premenopauze en de perimenopauze

De premenopauze begint rond de leeftijd van 45 jaar: ondanks een stijging van het FSH (hormoon dat de ovulatie regelt) begint de activiteit van de eierstokken af te nemen. Er is niet meer elke maand een eisprong, de menstruatiecyclus wordt geleidelijk aan onregelmatiger. De hormoonproductie daalt, vooral van progesteron. Tijdens deze periode kan de vrouw een relatief overwicht aan oestrogenen vertonen: gespannen borsten, prikkelbaarheid, vasthouden van vocht (gezwollen enkels)... De perimenopauze omvat de premenopauze en het jaar dat volgt op het definitieve stoppen van de menstruatie.

De menopauze

Op een gegeven moment, gemiddeld rond de leeftijd van 51 jaar, is de voorraad eicellen - de vrouwelijke voortplantingscellen - in beide eierstokken uitgeput. Er is geen ovulatie meer mogelijk, de menstruatiecyclus verdwijnt. Er is geen menstruatie meer. Dit is de menopauze: er worden bijna geen oestrogenen en progesteron meer aangemaakt. De menopauze is dus de levensfase die begint na de laatste menstruatie en die eindigt met de dood.

Vroege menopauze

Bij ongeveer 1% van de vrouwen treedt de menopauze op voor de leeftijd van 40 jaar. In dat geval is er sprake van vroege menopauze. Ze kan het gevolg zijn van een genetische factor of van een heelkundige ingreep (verwijdering van beide eierstokken), van een chemo- of radiotherapeutische behandeling of van een auto-immuunziekte.

Geschreven door Dr Gilles Faronvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wat is de menopauze?
Reclame