backtotop
Nieuws
Wat weten Belgische over de menopauze?

Wat weten Belgische over de menopauze?

De meeste vrouwen brengen meer dan een derde van hun leven na de menopauze door. Een goede reden om de vrouwen tussen 45 en, 60 jaar te bevragen over deze levensperiode.

 

Reclame

De menopauze, ‘een tijdelijke fase’

Met de menopauze begint een nieuwe fase in het leven van de vrouw. Doordat het vrouwelijk lichaam in deze periode veel minder vrouwelijke hormonen produceert, treden vaak opvliegers, slaapstoornissen, humeurschommelingen enz. op. “Veel vrouwen denken echter dat de menopauze een tijdelijke fase is.” Aan het woord is prof. Herman Depypere, gynaecoloog aan het UZ Gent en vicevoorzitter van The Belgian Menopause Society. In het kader van een artikel dat binnenkort verschijnt in vaktijdschrift Maturitas, namen de professor en de BMS de resultaten(1) onder de loep van een internetenquête bij 696 vrouwen. Gevraagd naar hun perceptie van en ervaringen met de menopauze, “besefte slechts 39% van de ondervraagde vrouwen dat deze levensfase niet van voorbijgaande aard is, maar de rest van hun leven zou duren”, vervolgt de professor.

Menopauze zorgt vooral voor fysieke ongemakken

Ondanks de verwarring over de duur van de menopauze, zijn de Belgische vrouwen in het algemeen goed op de hoogte van wat de menopauze precies is.

  • “37% heeft de kwestie dan ook al besproken met de huisarts of gynaecoloog voor er sprake is van enig symptoom”, weet prof. Depypere.
  • 23% van de ondervraagde vrouwen zegt er geen last van te hebben.
  • 77% ondervindt echter wel nadelen, vooral dan op vlak van fysieke capaciteit en uiterlijk. Toch volgt niet iedereen een behandeling …

Veel vrouwen onderbehandeld

“Zo laat maar liefst 40% van de vrouwen met meer dan drie symptomen zich niet behandelen”, zegt prof. Depypere. Nochtans is de meerderheid op de hoogte van de mogelijke behandelingsvormen. “Wel moeten laag geschoolde vrouwen en vrouwen bij wie de diagnose niet door een arts gesteld is, hierover beter worden geïnformeerd.” Wat doen vrouwen om deze overgang goed door te komen? “Lichaamsbeweging komt als eerste, gevolgd door hormoonsubstitutietherapie (HST).” Een opvallend verschil tussen het noorden en het zuiden van het land, is dat Waalse vrouwen vaker hun toevlucht zoeken tot de laatst genoemde behandeling dan Vlaamse.

Hormoonsubstitutietherapie en alternatieven

Naast HST en regelmatige fysieke activiteit, zijn vrouwen ook tevreden over relaxatietechnieken en acupunctuur. “Om te weten of deze therapieën nuttig zijn bij zowel bij milde klachten als bij ernstigere symptomen, is echter verdere bevraging nodig”, vult prof. Depypere aan.

Betere voorlichting

“In het algemeen kunnen we uit deze enquête enkele belangrijke conclusies trekken voor de toekomst”, zegt prof. Depypere. “Door vrouwen beter de informeren en te benadrukken dat de menopauze geen tijdelijke fase is, zullen ze meer geneigd zijn om naar een arts te stappen voor een langdurige, efficiënte behandeling. Nu kiezen nog te veel vrouwen voor natuurlijke hulpmiddelen, of helemaal geen, omdat ze denken dat de gevolgen van de menopauze van tijdelijke duur zijn. Het is eveneens belangrijk om vrouwen gerust te stellen over de wat negatieve perceptie van HST. Nogal wat vrouwen kiezen niet voor deze behandeling uit angst voor het risico op o.a. hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft deze resultaten echter genuanceerd.”

(1) Deze internetenquête kwam tot stand in samenwerking tussen The Belgian Menopause Society en farmaciebedrijf Abbott.

Lees meer over Menopauze
Reclame
Gerelateerde artikels
Vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus

VruchtbaarheidDe vruchtbaarheid is de mogelijkheid om zich (…)

Vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus
De rol van vrouwelijke hormonen

De vrouwelijke hormonen dragen bij tot het verschijnen en het in (…)

De rol van vrouwelijke hormonen