backtotop
Nieuws
Gaat de menopauze altijd samen met een verminderd libido?

Gaat de menopauze altijd samen met een verminderd libido?

Niet zelden hebben vrouwen in de menopauze minder of zelfs geen zin in seks. Dat is echter niet het geval voor alle vrouwen en er bestaan oplossingen om de menopauze te doen rijmen met seksueel verlangen.

Reclame

Wat gebeurt er in het lichaam tijdens de menopauze?

Men spreekt over menopauze als een vrouw al meer dan een jaar geen menstruatie meer heeft gehad. Dat heeft heel wat lichamelijke gevolgen. De eierstokken stoppen hun werking en de vrouw verliest haar vruchtbaarheid. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam vermindert en dat veroorzaakt verschillende symptomen, zoals opvliegers, vaginale droogte, vermoeidheid, gewichtstoename, urineweginfecties...

Grote lichamelijke veranderingen

De seksualiteit van een vrouw hangt af van verschillende factoren: lichamelijke, psychologische, sociale... Sommige vrouwen in de menopauze ervaren dat de lichamelijke veranderingen een invloed hebben op hun verlangen en seksueel leven: het verminderde oestrogeen veroorzaakt vaginale droogte waardoor vrijen moeilijker of zelfs pijnlijk kan worden, aangezien er te weinig vocht wordt aangemaakt. Sommige vrouwen hebben ook klachten van urogenitale atrofie: de weefsels van de vulva en de vagina worden dunner en kwetsbaarder. Op die plaatsen is er dus sneller irritatie mogelijk en er kunnen zelfs scheurtjes of kloofjes ontstaan. Aangezien de weefsels bovendien minder doorbloed worden, kan het zijn dat ze minder gevoelig zijn en dat de orgasmes minder intens aanvoelen.

De menopauze: de wereld op zijn kop

De menopauze betekent een ingrijpende verandering in het leven van een vrouw. Veel vrouwen hebben het moeilijk met al die veranderingen en daar heeft hun libido soms onder te lijden. Het lichaam verandert en soms is er ook gewichtstoename. Sommige vrouwen voelen zich daardoor minder goed in hun vel en minder aantrekkelijk. Bovendien kunnen vrouwen in de menopauze zich erg vermoeid, prikkelbaar en zelfs depressief voelen. Daardoor staat hun hoofd dan ook minder naar seks.

Geen algemene regel

In het algemeen geldt dat het libido verschilt van vrouw tot vrouw: sommigen vrijen graag heel vaak, anderen minder frequent. Ook tijdens de menopauze zijn er verschillen te merken. Bij sommige vrouwen heeft de menopauze een negatieve invloed op hun seksueel verlangen. Andere vrouwen daarentegen hebben een rijk seksueel leven en ervaren de menopauze als een echte bevrijding (geen anticonceptie en geen menstruatie meer...). Nog andere vrouwen wenden deze fase in hun leven aan om hun seksualiteit op een andere manier te herontdekken: ze genieten bijvoorbeeld eerder van knuffels en strelingen, en minder van penetratie.

Praat erover

Als de verminderde seksdrift blijft aanhouden, is het belangrijk dat de vrouw erover kan spreken met haar partner om spanningen door onbegrip te vermijden. Een goede communicatie binnen de relatie is immers cruciaal om het seksleven te bevorderen. Erover praten met de huisarts of gynaecoloog is ook heel nuttig. Er bestaan immers oplossingen om gemakkelijker te kunnen omgaan met moeilijkheden:

  • het gebruik van glijmiddel,
  • de toediening van intravaginale oestrogenen (in de vorm van crèmes of pillen) of eventueel een hormonale substitutietherapie,
  • begeleiding bij een psycholoog en/of seksuoloog (alleen of als koppel) om gevoelens te uiten, zichzelf te aanvaarden en intimiteit terug te vinden binnen de relatie.
Lees meer over Menopauze
Reclame
Gerelateerde artikels
Menopauze en osteoporose

Nieuwe botaanmaakHet bot ondergaat als orgaan voortdurend veranderingen: bepaalde (…)

Menopauze en osteoporose
Menopauze en cardiovasculair risico

Jonge vrouwen hebben een lager cardiovasculair risico dan mannen van (…)

Menopauze en cardiovasculair risico