backtotop

Hoe wordt huidkanker ontdekt?

Hoe wordt huidkanker ontdekt?

De ABCDE-regel

Hoe kunnen we een beginnend melanoom onderscheiden van een moedervlek of een ouderdomsvlek? Daar bestaat een handig ezelsbruggetje voor: de ABCDE-regel.

  • A voor asymmetrie: bepaalde melanomen zijn asymmetrisch.
  • B voor border (rand): een moedervlek heeft een gladde, regelmatige rand. De rand van een melanoom is vaak onregelmatig, gekarteld of met inkepingen.
  • C voor colour (kleur): Moedervlekken hebben meestal één kleur. Kleurvariaties kunnen een teken zijn van melanoom. De meeste melanomen zijn erg donker.
  • D voor doorsnede: een moedervlek met een doorsnede van 6 mm of meer moet worden onderzocht.
  • E voor Evolution (ontwikkeling): als een moedervlek verandert, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Als een of meer van deze kenmerken van een moedervlek verandert, kan het om een melanoom gaan.

Andere symptomen die om aandacht vragen, zijn jeuk, bloeding, vorming van een korst, roodheid.

De ABCDE -regel geldt echter vaak niet bij beginnende melanomen en veel goedaardige moedervlekken voldoen wel aan de regel. Veel mensen kennen de regel, maar toch moeten we hem met een korreltje zout nemen. De meeste dermatologen vinden de E van de regel echter belangrijk: als een naevus verandert, en vooral als hij snel groeit (binnen een paar weken of maanden), als hij asymmetrisch wordt en/of meer kleuren krijgt, is dat verdacht. Dan moet u snel naar de arts gaan.

 

De regel van het lelijke kleine eendje

Als een moedervlek er plotseling anders gaat uitzien dan andere moedervlekken elders op het lichaam, moet hij onderzocht worden. Dit is het teken van het lelijke kleine eendje: een moedervlek valt op, omdat hij donkerder, lichter, roder enz. is dan de andere.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Melanoom - Symptomen - Hoe wordt huidkanker ontdekt?
Reclame