backtotop

Wat zijn de oorzaken van huidkanker?

Huidkanker (melanoom) door ultraviolette straling

Het is bewezen dat blootstelling aan uv-stralen van de zon of de zonnebank kan leiden tot de ontwikkeling van melanomen. Onderzoek toont aan dat met name tijdelijke, maar intensieve blootstelling aan de zon, bijvoorbeeld tijdens een strandvakantie, een grote risicofactor is. Ook herhaaldelijk verbranden door de zon, vooral tijdens de kinderjaren, verhoogt het risico op melanoom. Ook een langdurig verblijf in een tropisch land tijdens de kinderjaren is een onafhankelijke risicofactor voor een melanoom. Zo lopen blanken die in Afrika geboren zijn meer risico.

Preventiecampagnes spelen een essentiële rol. Het is uitermate belangrijk om het grote publiek te sensibiliseren voor de gevaren van langdurige blootstelling aan zonnestralen en het duidelijk te maken hoe men zich ertegen kan beschermen.

De zonnebank, waar vooral meisjes en jonge vrouwen gebruik van maken, vergroot ook het risico op melanoom. Bij oudere vrouwen kan gebruik van de zonnebank leiden tot actinische keratosen, plaveiselcelcarcinoom en tot veroudering van de huid in het algemeen (rimpels enz.).

Geschreven door Emily NazionaleHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Melanoom - Oorzaken - Huidkanker (melanoom) door ultraviolette straling
Reclame