backtotop

Welke onderzoeken bij huidkanker?

Hoe wordt de diagnose van huidkanker gesteld?

Diagnose door de dermatoloog

Meestal kan de dermatoloog door zijn ervaring al met het blote oog zien of het om een goedaardig letsel gaat, en kan hij een moedervlek onderscheiden van een melanoom.

Om zeker te zijn, bekijkt hij de moedervlek met een dermatoscoop. In de dermatoscoop zitten een sterke vergrotende lens en een lamp die licht uitstraalt dat door de huid dringt. Zo kan de dermatoloog structuren en kleuren zien die onzichtbaar zijn met het blote oog.

Met behulp van een dermatoscoop kunnen melanomen in een vroeger stadium ontdekt worden en kan een vermoedelijk kwaadaardige vlek weggesneden worden zonder dat die verder onderzocht hoeft te worden.

Als de dermatoloog vermoedt dat het om een melanoom gaat, snijdt hij de verdachte vlek uit de huid en stuurt die voor verdere analyse door naar de anatoom-patholoog. In zeldzame gevallen kan de laesie niet volledig verwijderd worden omdat ze te groot is. Dan wordt een biopsie uitgevoerd.

Bepaalde dermatologen die gespecialiseerd zijn in de opsporing van melanomen maken een dermatoscopische foto van de vlek als deze niet erg verdacht is en vragen de patiënt om na drie maanden terug te komen, zodat ze de ontwikkeling kunnen opvolgen. Op die manier kunnen veel overbodige excisies voorkomen worden. Als de dermatoloog opgeleid is in deze techniek bestaat er geen gevaar voor de patiënt.

Diagnose door de patholoog-anatoom

De patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te bepalen of het om een goedaardig letsel, dan wel om een melanoom en dus een kwaadaardige tumor gaat.

Als het een melanoom is, onderzoekt de patholoog hoe ver het melanoom in de diepere huidlagen gegroeid is. Dat doet hij door de dikte van de tumor, ook wel de Breslow-dikte genoemd, te meten in tienden van millimeters. Hoe oppervlakkiger de tumor, hoe beter de prognose in het algemeen is.

 

 

Diagnose door de patholoog-anatoom

De patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te bepalen of het om een goedaardig letsel dan wel om een melanoom en dus een kwaadaardige tumor gaat.

Als het een melanoom is, onderzoekt de patholoog hoe ver het melanoom in de diepere huidlagen gegroeid is. Dat doet hij door de dikte van de tumor, of Breslow-dikte, te meten in tienden van milliliters. Hoe oppervlakkiger de tumor, hoe beter de prognose in het algemeen is.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Melanoom - Diagnose - Hoe wordt de diagnose van huidkanker gesteld?
Reclame