backtotop

Welke onderzoeken bij huidkanker?

Hoe wordt de diagnose van huidkanker gesteld?

Diagnose door de dermatoloog

Meestal kan de dermatoloog door zijn ervaring al met het blote oog zien of het om een goedaardig letsel gaat, en een moedervlek onderscheiden van een melanoom.

Vervolgens bekijkt de dermatoloog de moedervlek met een dermatoscoop. In de dermatoscoop zitten een sterke vergrotende lens en een lamp die licht uitstraalt dat door de huid dringt. Zo kan de dermatoloog structuren en kleuren zien die onzichtbaar zijn met het blote oog. Als de dermatoloog is opgeleid in deze techniek, kan hij deze beelden interpreteren en een betere diagnose stellen: melanomen worden in een vroeger stadium ontdekt en er worden minder goedaardige laesies weggesneden.

Als de dermatoloog vermoedt dat het om een melanoom gaat, snijdt hij de verdachte vlek uit de huid en stuurt deze voor verdere analyse door naar de anatoom-patholoog. In zeldzame gevallen kan de laesie niet volledig verwijderd worden omdat ze te groot is. Dan wordt een biopsie uitgevoerd.

Bepaalde dermatologen die gespecialiseerd zijn in de opsporing van melanomen maken een dermatoscopische foto van de vlek als deze niet erg verdacht is en vragen de patiënt om na drie maanden terug te komen, zodat ze de ontwikkeling kunnen volgen. Op deze manier kunnen veel overbodige excisies voorkomen worden. Als de dermatoloog opgeleid is in deze techniek bestaat er geen gevaar voor de patiënt.

 

Diagnose door de patholoog-anatoom

De patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te bepalen of het om een goedaardig letsel dan wel om een melanoom en dus een kwaadaardige tumor gaat.

Als het een melanoom is, onderzoekt de patholoog hoe ver het melanoom in de diepere huidlagen gegroeid is. Dat doet hij door de dikte van de tumor, of Breslow-dikte, te meten in tienden van milliliters. Hoe oppervlakkiger de tumor, hoe beter de prognose in het algemeen is.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Melanoom - Diagnose - Hoe wordt de diagnose van huidkanker gesteld?
Reclame