Behandeling

Uitzaaiing van melanoom voorkomen

Als de schildwachtklier positief blijkt te zijn, wordt een tweede operatie uitgevoerd om de andere regionale lymfeklieren (in de oksel, lies, hals) weg te nemen. In de aangrenzende lymfeklieren kunnen immers ook kankercellen zitten. Deze operatie noemen we een klieruitruiming.

Als uit de PET- of CT-scan is gebleken dat het melanoom zich heeft uitgezaaid in een of meer lymfeklieren, zal de chirurg meteen ook een klieruitruiming uitvoeren.

Een klieruitruiming kan soms complicaties teweegbrengen, zoals bewegingsbeperking, pijn, net zoals bij de okselklieruitruiming bij borstkanker. Andere patiënten krijgen last van lymfoedeem: er ontstaat een zwelling die maanden of zelfs jaren na de operatie kan aanhouden. Dat komt omdat het lymfevocht zich ophoopt in een arm of been, nadat de lymfeklieren zijn verwijderd.

Momenteel wordt er doorgaans geen adjuvante behandeling voorgesteld bij een melanoom. Adjuvant wil zeggen dat de patiënt in principe genezen is, maar dat een behandeling aangewezen is om het risico op een recidief te beperken. Adjuvante behandelingen zijn doeltreffend bij bepaalde soorten kanker (het beste voorbeeld hiervan is borstkanker), maar niet bij een melanoom. Er zijn echter twee uitzonderingen: in bepaalde gevallen kan interferon worden voorgeschreven. Er worden ook nieuwe behandelingen getest als adjuvant bij melanomen met een hoog risico op recidief.

Geschreven door Emily NazionaleHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Melanoom - Behandeling - Uitzaaiing van melanoom voorkomen
Reclame