backtotop

Welke behandeling bij melanoom?

Uitzaaiing van melanoom voorkomen

Als de schildwachtklier positief blijkt te zijn, en dus kankercellen bevat, is een tweede operatie nodig. Tijdens deze operatie zullen de andere regionale lymfeklieren (in de oksel, lies, hals) verwijderd worden. Dit is nodig omdat de kans bestaat dat ook in de aangrenzende lymfeklieren kankercellen zitten. Deze operatie noemen we een klieruitruiming.

Als uit de PET- of CT-scan is gebleken dat het melanoom zich heeft uitgezaaid in een of meer lymfeklieren, zal de chirurg meteen ook een klieruitruiming uitvoeren.

Een klieruitruiming kan soms complicaties teweegbrengen, zoals bewegingsbeperking, pijn, net zoals bij de okselklieruitruiming bij borstkanker. Sommige patiënten krijgen last van lymfoedeem: er ontstaat een zwelling die maanden of zelfs jaren na de operatie kan aanhouden. Dat komt omdat het lymfevocht zich ophoopt in een arm of been, nadat de lymfeklieren zijn verwijderd. Om die ophoping van vocht te verhelpen, kan men naar een kinesist gaan voor lymfedrainagetherapie.

Een adjuvante behandeling kan aangewezen zijn om het risico op herval, ook wel recidief genoemd, te beperken. Het woord 'adjuvant' betekent dat de patiënt in principe genezen is, maar dat hij toch nog een behandeling krijgt, zodat hij minder risico loopt op een recidief. Sommige patiënten met een melanoom lopen immers een hoog risico op een recidief. Dat zijn voornamelijk patiënten met tumorcellen in de lymfeklieren of patiënten bij wie het melanoom al uitgezaaid is naar andere plaatsen, maar bij wie de tumor volledig kon worden verwijderd. Tot voor kort werd alleen interferon overwogen als adjuvante behandeling van een melanoom. Tegenwoordig zijn er meerdere adjuvante behandelingsopties, zoals immunotherapie of doelgerichte therapie met Trametinib en Dabrafenib.

Geschreven door Emily NazionaleHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Melanoom - Behandeling - Uitzaaiing van melanoom voorkomen
Reclame