backtotop

Welke behandeling bij melanoom?

Uitzaaiing van melanoom voorkomen

Als de schildwachtklier positief blijkt te zijn, wordt een tweede operatie uitgevoerd om de andere regionale lymfeklieren (in de oksel, lies, hals) weg te nemen. In de aangrenzende lymfeklieren kunnen immers ook kankercellen zitten. Deze operatie noemen we een klieruitruiming.

Als uit de PET- of CT-scan is gebleken dat het melanoom zich heeft uitgezaaid in een of meer lymfeklieren, zal de chirurg meteen ook een klieruitruiming uitvoeren.

Een klieruitruiming kan soms complicaties teweegbrengen, zoals bewegingsbeperking, pijn, net zoals bij de okselklieruitruiming bij borstkanker. Andere patiënten krijgen last van lymfoedeem: er ontstaat een zwelling die maanden of zelfs jaren na de operatie kan aanhouden. Dat komt omdat het lymfevocht zich ophoopt in een arm of been, nadat de lymfeklieren zijn verwijderd.

Een adjuvante behandeling kan aangewezen zijn om het risico op een recidief te beperken. Het woord 'adjuvant' betekent dat de patiënt in principe genezen is, maar dat hij toch nog een behandeling krijgt, zodat hij minder risico loopt op een recidief. Sommige patiënten met een melanoom lopen immers een hoog risico op een recidief, namelijk patiënten met tumorcellen in de lymfeklieren of die al op andere plaatsen uitzaaiingen hebben, maar bij wie de tumor volledig kon worden verwijderd. Tot voor kort werd alleen interferon overwogen als adjuvante behandeling van een melanoom. Tegenwoordig is echter ook een behandeling met het immunotherapiemedicijn nivolumab mogelijk.

Geschreven door Emily NazionaleHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Melanoom - Behandeling - Uitzaaiing van melanoom voorkomen
Reclame