Melanoom

Behandeling

Behandeling van een melanoom met uitzaaiingen

De kankercellen kunnen in het bloed terechtkomen en vandaar andere plaatsen in het lichaam bereiken, met name de longen, de lever en hersenen. Helaas is het bij de meeste patiënten met uitzaaiingen niet mogelijk om de uitzaaiingen te verwijderen, omdat ze te groot zijn. Soms is echter een metastasectomie (chirurgische verwijdering van één of meer metastasen mogelijk).

Chemotherapie of radiotherapie zijn mogelijk, maar geen van de behandelingen waarover we momenteel beschikken, vergroot de kans op overleving op lange termijn.

Tot voor kort waren er weinig behandelopties voor een gemetastaseerd melanoom. Maar onlangs is er een grote doorbraak gekomen in het onderzoek en nu zijn er eindelijk doeltreffende behandelingen. Verschillende andere geneesmiddelen worden momenteel onderzocht en deze zullen waarschijnlijk in de komende maanden of jaren worden goedgekeurd. Sommige geneesmiddelen zijn met name nu al verkrijgbaar in universitaire centra in België in het kader van onderzoek.

De geneesmiddelen die momenteel verkrijgbaar zijn in België zijn vemurafenib en ipilimumab. Vemurafenib is aangewezen bij patiënten bij wie het melanoom een bepaalde genmutatie heeft (van het BRAF-gen). Die mutatie is eenvoudig aan te tonen met een test en 50% van de patiënten komt in aanmerking voor deze behandeling. Het geneesmiddel is vaak snel werkzaam, maar het effect kan na enkele maanden afnemen. Ipilimumab werkt in op het immuunsysteem van de patiënt. Het effect is variabel en treedt vaak pas laat op, maar houdt soms erg lang aan (meerdere jaren).

De toekomst is dus veelbelovend, niet alleen door de nieuwe experimentele geneesmiddelen, maar ook door combinaties van deze geneesmiddelen.

Geschreven door Emily NazionaleHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
chirurgie-traitement-metastases-chirurgie-behandeling-metastasen_180x180
Reclame
Ziektes van A tot Z