backtotop

De huid, moedervlekken en melanoom

Wat voor melanomen zijn er?

Melanoom in situ

Bij het melanoom in situ (‘op zijn plaats’) zitten de melanoomcellen alleen in de bovenste huidlaag (de opperhuid) en zijn ze niet doorgedrongen tot in de lederhuid (de dermis). Het melanoom bevindt zich met andere woorden in een vroeg stadium.

Lentigo maligna melanoom

Een lentigo maligna komt meestal voor bij oudere mensen, vooral in het gezicht. Het is een bruine of zwarte vlek.

Let op: niet alle bruine vlekken op de wang van een oudere zijn een lentigo maligna. Ouderen hebben vaak bruine of donkerbruine vlekjes op het gezicht of de handen, de zogenaamde levervlekken (lentigo solaris).

Oppervlakkig spreidend melanoom

Dit is de meest voorkomende vorm van melanoom. Het oppervlakkig spreidend melanoom, vaak SSM genoemd (superficial spreading melanoma), verspreidt zich de eerste jaren over het oppervlak van de huid en dringt later ook in de diepere huidlagen door. Daarna neemt het dan binnen enkele maanden snel in grootte toe. Bij vrouwen komt deze vorm van melanoom vooral op de dijen en de kuiten voor, bij mannen vooral op de romp.

Nodulair melanoom

Een nodulair melanoom ziet eruit als een bruinzwarte, rode of blauwachtige knobbel. Deze knobbel is verdacht wanneer hij snel groeit of gemakkelijk bloedt.

Dit type melanoom groeit vanaf het begin in de diepte, en is het moeilijkst te diagnosticeren, waardoor er alleen een gunstige prognose is als het vroeg ontdekt wordt. Gelukkig komt dit type huidkanker zelden voor. Het nodulair melanoom kan bij iedereen voorkomen, ook bij mensen die in principe geen risico lopen om een melanoom te ontwikkelen. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Acrolentigineus melanoom

Dit type melanoom komt weinig voor. Wanneer het voorkomt is dat vooral op de handpalmen, voetzolen en nagels. Op de nagels ziet het eruit als een gepigmenteerde band, omdat het melanoom zich in de nagelmatrix bevindt, de plaats waar de nagel wordt gevormd.

Zeldzame vormen van melanoom

Gewoonlijk komen melanomen voor in de huid, maar in zeldzame gevallen kunnen ze ontstaan in de slijmvliezen (de mond, neus- en keelholte, vagina en anus) of in het oog.

Een andere zeldzame variant is het amelanotische, d.w.z. niet-gepigmenteerde melanoom. Omdat dit type melanoom niet donkerbruin of zwart gekleurd is, is het moeilijker op te sporen dan een klassiek melanoom. Het amelanotische melanoom is rood of roze, soms met een beetje lichtbruin pigment. Alle melanomen kunnen amelanotisch zijn, maar het zijn vooral de nodulaire en acrolentigineuze melanomen die zich het vaakst zo voordoen.

 

 

Geschreven door Emily NazionaleHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Melanoom - Begrijpen - Wat voor melanomen zijn er?
Reclame