Symptomen

De eerste symptomen van malaria

Incubatieperiode

Via haar speeksel injecteert de vrouwelijke anophelesmug de parasiet in het menselijke bloed. Dat gebeurt in een celvorm die we 'sporozoïet' noemen. De parasiet gaat snel naar de lever en vermenigvuldigt zich daar gedurende één tot drie weken. Zo ontstaan er tienduizenden nieuwe parasieten, 'merozoïeten' genoemd.

De eerste symptomen van malaria

De miljoenen parasieten verlaten de lever en dringen binnen in de rode bloedcellen. Daar volgt een nieuwe voortplantingscyclus. Op het einde van deze cyclus barsten de rode bloedcellen open en worden nieuwe parasieten vrijgegeven. Die dringen op hun beurt weer andere rode bloedcellen binnen. In dit stadium verschijnen de eerste symptomen van malaria, gemiddeld twee weken na de steek van de geïnfecteerde mug. De cyclische koortsaanvallen die typisch zijn voor malaria, komen overeen met de momenten waarop de rode bloedcellen openbarsten.

Van mens naar mug

In de rode bloedcellen ontstaan mannelijke en vrouwelijke parasieten (gametocyten). Als een mug iemand steekt die besmet is, neemt ze deze gametocyten op, die op hun beurt sporozoïeten doen ontstaan. Deze migreren dan naar de speekselklieren van de mug. Een nieuwe cyclus kan beginnen.


 

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Malaria - Symptomen - De eerste symptomen van malaria
Reclame