Reizen

Goede producten tegen muggen

DEET

Het meest gebruikte antimuggenproduct is DEET (of volledig 'N,N-diethyl-3-methylbenzamide'). Dit is een insectenwerend middel dat de muggen niet doodt, maar hun zintuigen 'uitschakelt' door de sensoren te blokkeren waarmee ze hun prooi opsporen. De DEET-concentratie verschilt van product tot product. Een concentratie van 20 tot 30% volstaat op voorwaarde dat het product op de huid blijft zitten. Het antimuggenproduct dat in de handel wordt gekocht, moet dus ook een stof bevatten die DEET fixeert. Meer geconcentreerde producten (40-50%) zijn niet doeltreffender. Bovendien kunnen ze de huid en vooral de slijmvliezen irriteren.

Andere producten tegen muggen

IR35/35 en icaridine zijn ook insectenwerende producten. Permetrine en deltametrine doden de muggen. Deltametrine wordt vooral gebruikt om muskietennetten te impregneren.

Producten tegen muggen: in welke vorm

Producten tegen muggen bestaan in meerdere vormen: spray, gel, stick, roller, enz. Ieder kiest de vorm die hem het beste bevalt.

Adviezen bij het aanbrengen

Net zoals zonnecrème kunnen antimuggenproducten worden verwijderd door wrijven, zweten en baden. Naargelang van de concentratie aan werkzame stoffen (DEET, permetrine, enz.) moet het product meerdere malen per dag worden aangebracht, om de drie tot vijf uur. Het product beschermt dus nooit de volledige nacht, de periode waarin anophelesmuggen vooral toeslaan. Gebruik deze producten niet dicht bij de ogen en de slijmvliezen, omdat ze licht irriterend zijn. Allergie is mogelijk.

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Malaria - Reizen - Goede producten tegen muggen
Reclame