backtotop

Hoe wordt de diagnose van malaria gesteld?

Malaria - Diagnose - Bloedonderzoek voor het opsporen van malaria

Bloedonderzoek voor het opsporen van malaria

De meest betrouwbare en economische manier om malaria te diagnosticeren, is momenteel het microscopische onderzoek van een druppel bloed, 'dikdruppel' genoemd. Voor de bepaling van het type parasiet kan dit kan worden aangevuld met het onderzoek van een kleinere bloeddruppel (uitstrijkpreparaat).

Reclame
Malaria - Diagnose - Bloedonderzoek voor het opsporen van malaria

Snelle diagnostische test voor malaria

Een alternatief op het terrein

Snelle diagnostische tests zijn een zeer interessant alternatief voor het microscopische bloedonderzoek. In risicogebieden hebben deze testen een dubbel voordeel:

  • gebruiksgemak: een druppel bloed uit de vinger van de patiënt wordt op een strookje geplaatst,
  • snel resultaat

De strijd tegen geneesmiddelenresistentie

Dankzij de snelle diagnostische test kan zeer spoedig een behandeling worden opgestart. Men vermijdt ook dat er 'preventief' antimalariamiddelen worden toegediend bij een verdacht geval van koorts die mogelijk door een andere ziekte veroorzaakt is. Snelle diagnostische tests zijn dus een middel in de strijd tegen geneesmiddelenresistentie, omdat er niet onnodig antimalariamiddelen worden toegediend.
Een zestigtal fabrikanten produceert meer dan 200 snelle diagnostische tests. Ook al zijn de testen aanzienlijk verbeterd de voorbije jaren, toch zijn ze niet altijd even betrouwbaar. De betrouwbaarheid hangt namelijk af van diverse parameters: het antigen of het soort parasiet waarop wordt getest, de kwaliteit van het product, de blootstelling ervan aan extreme temperaturen enz. * De testen zijn echter nuttig en efficiënt op het  terrein.

Malaria - Diagnose - Snelle diagnostische test voor malaria
Reclame

Geschreven door Julie LuongLees verder: Wat zijn de behandelingen tegen malaria?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.