Behandeling

Resistentie tegen de behandeling

Mutatie van de malariaparasiet

Zoals alle parasieten en virussen kan ook de malariaverwekker Plasmodium muteren. Deze mutaties van het parasitaire genoom treden toevallig op en zijn normaal. Maar wanneer de mutatie optreedt in een omgeving waar antimalariamiddelen worden gebruikt, zullen alle parasieten zonder mutatie worden vernietigd, terwijl een parasiet overleeft als hij mutaties heeft die hem resistent maken tegen de behandeling. Zo ontstaat er een selectie en kan de parasiet zich vermenigvuldigen.

Gevolgen van geneesmiddelenresistentie

Voor alle klassen antimalariamiddelen is er geleidelijk aan resistentie ontstaan. Als er zich resistentie ontwikkelt, ontstaat er een vicieuze cirkel: er worden meer geneesmiddelen gebruikt, de resistente parasiet wordt vaker geselecteerd, de malaria verspreidt zich nog meer, er worden nog meer geneesmiddelen gebruikt... De enige manier om de epidemie in te dijken is dan een andere behandeling ontwikkelen.

Keuze voor combinatietherapie

Om het resistentierisico te verminderen heeft men behandelingen in monotherapie, waarbij dus één enkele actieve stof wordt gebruikt, vervangen door een combinatie van twee stoffen (ACT). Toch is er onlangs een resistentiehaard tegen artemisinine gevonden, op de grens van Cambodja en Thailand. Daarom beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om resistentie systematisch op te sporen en stimuleert ze wetenschappelijk onderzoek in dit domein.

Geschreven door Julie Luongvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame