Behandeling

Malaria en immuniteit

In endemische gebieden

In bepaalde streken komt malaria zeer vaak voor, vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara. Daar worden sommige personen zo vaak geïnfecteerd dat ze na jaren op natuurlijke wijze geïmmuniseerd zijn ('verworven immuniteit'), en de parasiet verdragen. Ze worden beschouwd als asymptomatische dragers van de parasiet (zonder symptomen).

Immuniteit garandeert echter nooit een totale bescherming. Het risico van ernstige complicaties na de infectie is wel minder. Dit verklaart waarom malaria in endemische streken vooral dodelijk is voor jonge kinderen. Zij hebben nog geen tijd gehad om voldoende immuniteit op te bouwen.

Niet-endemische gebieden

In niet-endemische gebieden is de bevolking totaal niet geïmmuniseerd. Als ze geen preventieve maatregelen nemen, en zich niet beschermen tegen muggen, hebben Europese reizigers, zowel volwassenen als kinderen, een verhoogd risico om malaria op te lopen. Op dezelfde manier 'verliezen' personen uit endemische gebieden hun immuniteit wanneer ze lang in een niet-endemische zone verblijven. Wanneer zij naar hun land van herkomst reizen, moeten ze dus dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als toeristen.

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Malaria - Behandeling - Malaria en immuniteit
Reclame