Behandeling

Behandeling van ongecompliceerde malaria

Behandeling van malaria

Het beste antimalariamiddel, in het bijzonder tegen de parasiet Plasmodium falciparum, is vandaag een klasse geneesmiddelen met de naam ACT (Artemisinin-based Combination Treatment). Dit zijn geneesmiddelen die artemisinine bevatten, een plantenderivaat. Om de doeltreffendheid van de behandeling te verhogen en om resistentie tegen te gaan, wordt het gecombineerd met een andere stof zoals lumefantrine, amodiaquine, mefloquine sulfadoxine-pyrimethamine of piperaquine. ACT's zijn gebruiksvriendelijk, ze bestaan in orale vorm en werken zeer snel.
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt 5 ACT’s aan voor de behandeling van malaria: amodiaquine/artesunaat, sulfadoxine-pyrimethamine/artesunaat, mefloquine/artesunaat, arthemeter/lumefantrine en dihydroartemisinine-piperaquine. Enkel deze laatste twee, gecommercaliseerd onder de naam Riamet© en Eurartesim©, zijn goedgekeurd door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en dus in België te koop. Andere medicijnen – met name de ACT’s op basis van artesunaat – zijn in enkele gespecialiseerde centra beschikbaar, zoals in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Primaquine voor recidiverende malaria

Maar ACT's zijn niet doeltreffend tegen de hepatische vormen van Plasmodium vivax en Plasmodium ovale: er kan een nieuwe malaria-aanval optreden in de volgende maanden of jaren. Daarom wordt voor malaria door Plasmodium vivax en Plasmodium ovale primaquine gebruikt, een geneesmiddel dat is ontwikkeld in de jaren ‘40. Dit medicijn is echter enkel beschikbaar in gespecialiseerde centra zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en de Travel Clinic van het CHU Saint-Pierre in Brussel.

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Malaria - Behandeling - Behandeling van ongecompliceerde malaria
Reclame