Begrijpen

Malaria en muggen

Muggen zijn de vectoren van malaria

Malaria wordt overgedragen door de steken van bepaalde vrouwelijke anophelesmuggen. Zij worden ook de 'vectoren van de ziekte' genoemd. Er zijn enkele honderden speciën van de anophelesmug geïnventariseerd, waarvan 60 tot 70 die malaria kunnen overdragen. Alleen de vrouwtjesmug steekt. De infectie begint wanneer een mug die drager is van de parasiet, op iemand neerstrijkt, en een klein bloedvaatje (capillair) aanprikt om zich met bloed te voeden.

Via het speeksel van de mug wordt de parasiet in het menselijke bloed geïnjecteerd. Wanneer later een andere mug deze besmette persoon steekt, kan die mug op haar beurt drager worden van de parasiet en een volgend slachtoffer besmetten.

Muggen die 's nachts actief zijn

De soorten anophelesmuggen die malaria overdragen, komen vooral voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, in Azië en in Zuid-Amerika. Ze steken voornamelijk 's nachts, van zonsondergang tot zonsopgang. Ze vermenigvuldigen zich in ondiep zoet water, zoals plassen, rijstvelden... Deze voorkeur voor vochtige plaatsen, zoals moerassen, ligt trouwens aan de oorsprong van het woord 'paludisme'. 'Palus' is Latijn voor 'moeras'.

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Malaria - Begrijpen - Malaria en muggen
Reclame