backtotop

Frieten: potentieel kankerverwekkend

Heb je ooit al van de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide gehoord? Deze naam zegt je waarschijnlijk niets en toch komt de stof in belangrijke mate voor ... in frieten. Acrylamide ontstaat immers wanneer bepaalde zetmeelhoudende voedingsmiddelen verhit worden boven 120 °C. Dat geldt eveneens voor chips, (geroosterd) brood en beschuiten.

Acrylamide, een stof die terug te vinden is in frieten, kan het risico op kanker vergroten

De Stichting tegen Kanker geeft enkele tips om frietjes te bereiden die minder acrylamide bevatten:

  • Geef de voorkeur aan dikke frieten;
  • Laat de frieten voor het bakken 5 tot 10 minuten weken in warm water;
  • Kies een lagere bereidingstemperatuur: 160/170 °C in plaats van 180 °C;
  • Bak ze tot ze goudkleurig, maar nog niet bruin zijn.

Smakelijk!

Lees meer over Maagkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
De risicofactoren van maagkanker

Geen duidelijke oorzaken, maar wel factoren die het risico vergroten De exacte (…)

Maagkanker - Oorzaken - De risicofactoren van maagkanker