backtotop

Wat is maagkanker?

De rol van de maag

De voedselvertering

De maag is een orgaan dat deel uitmaakt van het spijsverteringsstelsel. Ze ligt boven in de buikholte, tussen de slokdarm en de twaalfvingerige darm. De maag heeft drie belangrijke functies:

  • De tijdelijke opslag van het voedsel: nadat het voedsel gekauwd en doorgeslikt is, komt het via de slokdarm in de maag, waar het tijdelijk opgeslagen wordt.
  • De beginnende voedselvertering: dankzij het samentrekken van de spierlagen wordt het voedsel gekneed en fijngemalen. De maag scheidt tegelijk een mengsel van verteringsenzymen (meer bepaald pepsine) en zuren af die het voedsel oplossen, zodat de verschillende voedingsstoffen later kunnen worden opgenomen in het verteringsproces.
  • De overgang naar de twaalfvingerige darm: na 2 tot 7 uur trekt de maag zich samen zodat de voedingsbrij (omgevormd in een dik, zuur mengsel, spijsbrij genaamd) kan overgaan naar de twaalfvingerige darm voor de verdere vertering en opname van de voedingsstoffen.

Anatomie van de maagwand

De maagwand bestaat uit diverse opeenvolgende lagen weefsel:

  1. De mucosa: de binnenbekleding van de maag. Als de maag leeg is, ziet dit maagslijmvlies er geplooid uit. Naarmate de maag zich vult, wordt het gladder.
  2. De submucosa is opgebouwd uit bindweefsel. In deze laag vindt men de meeste bloed- en lymfevaten, naast zenuwcellen en vezels.
  3. De muscularis of spierlaag bedekt de submucosa en is opgebouwd uit drie lagen spieren. Dat verklaart waarom de maag zo krachtig kan samentrekken.
  4. De subserosa, gelegen tussen de spierlaag en de serosa.
  5. De serosa, ook peritoneum viscerale genoemd, bekleedt de buitenste laag van de maag.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Maagkanker - Definitie - De rol van de maag
Reclame