backtotop

De behandelingen bij maagkanker

Radiotherapie

Radiotherapie bestaat erin om de tumor te bestralen met ioniserende stralen om hem te verkleinen of te vernietigen. De stralen worden specifiek gericht op de te behandelen zone om de aangrenzende organen en weefsels zo veel mogelijk te sparen.

Bij maagkanker wordt radiotherapie soms toegepast in combinatie met chemotherapie na een chirurgische ingreep (in de post-operatieve periode). In dat geval spreekt men van adjuvante radiochemotherapie. Een dergelijke behandeling wordt overwogen om de kansen te maximaliseren om eventuele achterblijvende kankercellen te doden en de kans op recidief te verkleinen. Nochtans wordt deze behandeling steeds minder toegepast, omdat ze zo zwaar is (op dit moment geeft men de voorkeur aan chemotherapie, die minder toxisch is).

Bestraling kan aanleiding geven tot een reeks ongewenste bijwerkingen, zoals vermoeidheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies, misselijkheid, braken, rode huidvlekken, diarree, buikklachten (ongemak, pijn, opgeblazen gevoel). De intensiteit waarmee die ongewenste bijwerkingen al dan niet optreden, hangt af van de patiënt. Gelukkig zijn ze van voorbijgaande aard en verdwijnen ze gewoonlijk na het einde van de behandeling.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Maagkanker - Behandelingen - Radiotherapie
Reclame