backtotop

De behandelingen bij maagkanker

Chirurgie

Chirurgie wordt gewoonlijk voorgesteld als de tumor begrensd is (beperkt tot de maag), operabel is en er bij de patiënt geen contra-indicaties aanwezig zijn voor een chirurgische ingreep of anesthesie.

Afhankelijk van het type tumor, zijn lokalisatie en uitbreiding zal de operatie minder of meer invasief en uitgebreid zijn.

  • Totale gastrectomie: meestal voert de chirurg een totale gastrectomie uit, waarbij de maag volledig wordt weggenomen. De chirurg herstelt dan de continuïteit van het spijsverteringskanaal door de onderkant van de slokdarm vast te hechten aan het begin van de dunne darm. De lymfeklieren die zich rond de maag bevinden, worden eveneens verwijderd (klieruitruiming). Als andere organen aangetast zijn door de tumor (zoals de milt of de alvleesklier) zal de chirurg die, indien mogelijk, ook wegnemen.
     
  • Partiële gastrectomie: de chirurg kan ook beslissen om enkel het aangetaste deel van de maag weg te nemen. Een dergelijke operatie wordt partiële gastrectomie genoemd. Kankers die zich situeren op het middelste of onderste deel van de maag (bij de pylorus) worden gewoonlijk behandeld met partiële gastrectomie (met uitzondering van kankers met een diffuse vorm zoals linitis plastica): vaak wordt een aanzienlijk deel van de maag verwijderd, terwijl het overblijvende deel wordt vastgemaakt aan de dunne darm. Minder frequent is een partiële gastrectomie bij personen met kanker van de cardia of maagmond. Het bovenste deel van de maag wordt dan weggenomen en de rest wordt vastgemaakt aan de slokdarm.
     
  • Bij kleine, beginnende tumoren kan men een mucosectomie via endoscopische weg voorstellen, een ingreep die enkel geschikt is bij gelokaliseerde, oppervlakkige kankers (beperkt tot de slijmvlieslaag). Een mucosectomie bestaat erin om de kwaadaardige delen van het slijmvlies te verwijderen met een endoscoop. Via natuurlijke weg (‘endoscopisch’, door gebruik te maken van een endoscoop) snijdt de gastro-enteroloog de tumor weg met behulp van kleine chirurgische instrumenten.

Soms wordt deze vorm van chirurgie uitgevoerd als palliatieve behandeling (de uitzaaiingen worden dan niet verwijderd) om de groei van de tumor te verminderen en/of de symptomen die gepaard gaan met kanker (bloeding, verteringsproblemen door de tumor, perforatie) te verlichten.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Maagkanker - Behandelingen - Chirurgie
Reclame