backtotop
Nieuws
Ziekte van Pompe: ademhalingsspieren trainen met Treshold

Ziekte van Pompe: ademhalingsspieren trainen met Treshold

De meeste mensen met de ziekte van Pompe worden op een bepaald moment geconfronteerd met ademhalingsproblemen. Kinesitherapie met een Threshold-toestel kan hun ademhalingsspieren versterken.

Reclame

Threshold om de ademhalingsspieren te trainen

De Threshold ademtrainer is een specifiek apparaat om de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren te trainen. Er zijn specifieke toestellen voor de inademingsspieren (‘IMT’, Inspiratory Muscle Trainer), en andere voor de uitademingsspieren (‘PEP’, Positive Expiratory Pressure). “In het toestel zit een éénwegklep. Deze geeft weerstand, waardoor het wat moeilijker wordt om te ademen. Zo worden de in- of uitademspieren op de proef gesteld”, legt kinesitherapeut Sylvia Wittevrongel uit.

Ziekte van Pompe en ademhalingsspieren

De Threshold wordt bij verschillende aandoeningen ingezet. Een studie* uit de zomer van 2015 wees uit dat oefenen met de Threshold ook nuttig kan zijn voor mensen met de ziekte van Pompe. Tijdens het verloop van de ziekte van Pompe gaan de ademhalingsspierenimmers vaak verzwakken, waardoor de actieradius van patiënten beperkt kan worden. Ademhalingsoefeningen doen met de Threshold versterkt de ademhalingsspieren, en vertraagt dat ziekteproces.

Het effect van de Treshold op de ziekte van Pompe

De studie uit 2015 is een Amerikaans onderzoek. Het werd uitgevoerd bij acht volwassen pompepatiënten. Bij de start van de studie werden vijf verschillende indicatoren gemeten:

  • Hoe ver ze konden wandelen gedurende zes minuten,
  • Hoe snel ze van een liggende positie recht konden staan,
  • Hoe snel ze vier treden op konden stappen,
  • Hoe snel ze tien meter konden wandelen,
  • Ten slotte ook de piekstroom, de maximale uitstroomcapaciteit van de longen.

De deelnemers aan het onderzoek moesten drie keer per dag oefenen met de Threshold, en dat gedurende twaalf weken. Elke sessie bestond uit een reeks van 150 oefeningen, waarbij zowel de in- als de uitademhalingsspieren geoefend werden. De patiënten trainden op 60 tot 70% van hun maximale in- of uitademingsspierkracht, die de artsen hadden vastgesteld aan het begin van het onderzoek.
Na afloop van de drie maanden oefenen werden de vijf indicatoren opnieuw gemeten. “Bij een meerderheid van de patiënten was de kracht van de ademhalingsspieren duidelijk toegenomen”, zegt Sylvia Wittevrongel. “Zelfs drie maanden na het einde van de training, toen de deelnemers een derde keer getest werden, bleek de training met de Threshold nog een positief effect te hebben.”

Oefenen met de Threshold voor wie lijdt aan de ziekte van Pompe?

Moeten pompepatiënten nu meteen beginnen oefenen met de Threshold? “De resultaten van de studie zijn duidelijk positief. De oefeningen werden over het algemeen ook goed verdragen. Ik raad patiënten dus zeker aan om de oefeningen te doen. In ons neuromusculair referentiecentrum kunnen we een trainingsschema op maat samenstellen. Maar de positieve resultaten zijn nog niet bevestigd door ander wetenschappelijk onderzoek.”

Lees meer over Lysosomale ziekten
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Pompe

Wie wordt getroffen? Verschillende studies hebben de incidentie* en prevalentie** van de ziekte van (…)

Lysosomale ziekten - Pompe - De ziekte van Pompe
De ziekte van Pompe bij kinderen

Spieren en hart De ziekte van Pompe kan op elke leeftijd (…)

Lysosomale ziekten - Pompe - De ziekte van Pompe bij kinderen
In Video's