backtotop

Lysosomaal zure lipase deficiëntie - Begrijpen

De verschillende soorten vet

Soorten vet

De familie van de vetten bestaat uit vier belangrijke soorten:

  • vetzuren: de bouwstenen van vetten
  • triglyceriden: 3 vetzuren op één molecule glycerol
  • cholesterol
  • complexe lipiden zoals fosfolipiden die in celmembranen zitten

Afbraak van vetten

Vetten uit de voeding worden in het spijsverteringskanaal afgebroken door gal en pancreasenzymen tot vetzuren. Deze worden vervolgens opgenomen en komen via de lymfe in de bloedbaan, waar ze zich binden aan eiwitten om te kunnen worden getransporteerd (chylomicrons).

De chylomicrons reizen door de bloedsomloop en komen in de lever terecht, die beslist wat ermee gebeurt: cholesterol wordt hoofdzakelijk gebruikt om hormonen te maken (bijvoorbeeld mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen) en triglyceriden worden gestockeerd in vetcellen (adipocyten).

Cholesterolopstapeling

Cholesterolesters zijn een manier om een cholesterolreserve aan te leggen. Ze bestaan uit cholesterol gebonden aan een vetzuur. Cholesterolesters helpen cholesterol om door de membraan te geraken en zo opgenomen te worden in de cellen waar het kan worden gebruikt.

LDL-cholesterol bevat veel cholesterolesters, en het is het LDL-cholesterol dat zich in de vaatwand van de bloedvaten afzet (atherosclerose), waar het op termijn de bloedsomloop serieus kan hinderen. Daarom wordt LDL-cholesterol slechte cholesterol genoemd, in tegenstelling tot HDL-cholesterol (dat minder cholesterolesters en meer eiwitten bevat), dat zou beschermen tegen atherosclerose.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Lysosomaal zure lipase deficiëntie - Begrijpen - De verschillende soorten vet
Reclame