backtotop

Hodgkin- en non-hodgkinlym-fomen

Verschillende soorten non-hodgkinlymfomen

Diffuus grootcellig B cel-lymfoom

Diffuus grootcellig B cel-lymfoom is het meest voorkomende van alle non-hodgkinlymfomen (30 tot 40% van de gevallen). Het gaat om een agressieve vorm die op elke leeftijd kan voorkomen, maar vooral volwassenen tussen 55 en 60 jaar treft. Dit type lymfoom kan zich ontwikkelen in de lymfeklieren, maar ook in de extra-ganglionaire zones, zoals het spijsverteringskanaal, de huid, de beenderen … Het kan genezen worden met immunochemotherapie.

Folliculair lymfoom

Het folliculair lymfoom is eveneens een frequente vorm: het vertegenwoordigt 20 tot 30% van alle non-hodgkinlymfomen. Het uit zich door een zwelling van meerdere klieren en soms van de milt. Kenmerkend is een proliferatie van lymfefollikels, meestal in de klieren. Die worden veroorzaakt door een sterke vermenigvuldiging van B-lymfocyten.

Andere zeldzame vormen van non-hodgkinlymfoom

Er bestaan in totaal meer dan 30 soorten non-hodgkinlymfomen, waarvan sommige zeer zeldzaam zijn. Zo zijn het Burkitt-lymfoom, het MALT-lymfoom en het T-lymfoom zeer bijzondere vormen van de ziekte.

Burkitt-lymfoom

Het Burkitt-lymfoom is een non-hodgkinlymfoom met een zeer snelle evolutie, dat vaak tot uiting komt door opgezette klieren in de hals. Het komt zeer vaak voor in Afrika, waar het voornamelijk jonge kinderen treft. Het is vaak geassocieerd met het virus (epstein-barrvirus of EBV) dat klierkoorts (mononucleosis infectiosa) veroorzaakt, en het moet zo snel mogelijk worden opgespoord en behandeld.

MALT-lymfoom

Het MALT-lymfoom is een non-hodgkinlymfoom dat de slijmvliezen aantast en soms veroorzaakt wordt door de bacterie Helicobacter pylori. Wanneer het zich ontwikkelt in het maagslijmvlies (MALT-maaglymfoom), is een antibioticabehandeling die Helicobacter pylori uitroeit soms voldoende voor genezing.

Cutaan T-lymfoom

Het cutaan T-lymfoom ontstaat in de mature T-lymfocyten (een soort witte bloedlichaampjes) in de huid. Er bestaan verschillende vormen, waarvan mycosis fungoide, die lijkt op een schimmel, de meest voorkomende vorm is. De tweede vaakst voorkomende vorm is het primitief grootcellig anaplastisch lymfoom (ALCL), dat zich kan uiten door rode wondjes, knobbeltjes of tumoren. Volwassenen tussen 50 en 60 jaar, vooral vrouwen, worden het vaakst getroffen.

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Lymfomen - Vormen - Verschillende soorten non-hodgkinlymfomen
Reclame
In Video's