backtotop

Wat zijn de symptomen van een lymfoom?

Wat zijn de symptomen van een lymfoom?

Een van de eerste tekens: gezwollen klieren

In ongeveer twee derde van de gevallen kenmerkt een lymfoom zich door een zwelling van een lymfeklier, die voelbaar is in de nek, de oksel of de lies. Het kan zich ook uiten als een zwelling van de milt, een orgaan dat wordt beschouwd als een ‘grote’ lymfeklier. Deze zwellingen zijn meestal pijnloos. Uiteraard worden niet alle klierzwellingen veroorzaakt door een lymfoom. Meestal gaat het om een infectie. Maar als de klierzwelling langer dan een maand aanhoudt, is het aanbevolen om een specialist te raadplegen.

Symptomen in het lymfeweefsel

Bij een derde van de patiënten ontstaat het lymfoom niet in een lymfeklier, maar in een ander deel van het lymfestelsel. Zo kan het zich ontwikkelen in het lymfeweefsel van de maag, de longen, de schildklier of de huid. Op die manier kan het lymfoom zich manifesteren als een massa in de maag, een ademhalingsprobleem of eczeem. Maar nogmaals, deze symptomen hebben meestal een andere, minder ernstige oorzaak.

Andere symptomen van lymfoom

Een lymfoom kan ook algemene symptomen met zich meebrengen:

  • episoden van koorts,
  • aanzienlijk gewichtsverlies,
  • sterke vermoeidheid zonder aanwijsbare reden,
  • overvloedig nachtelijk zweten (die het nodig maakt om van pyjama te veranderen).

Soms geeft het lymfoom geen enkele van deze symptomen en wordt het bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een bloedonderzoek.

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wat zijn de symptomen van een lymfoom?
Reclame
In Video's