backtotop

Lymfomen, bloedcellen en lymfeklieren

Het lymfestelsel

Een complex circuit

Het lymfesysteem verzekert de ‘reiniging’ en de bescherming van ons lichaam. Het bestaat uit een geheel van lymfevaten, lymfeklieren en andere lymfoïde organen zoals de milt (bevindt zich links boven de darm), de thymus (zwezerik, bevindt zich hoog in de borstkasholte) of de keelamandelen (diep in de keel).

De rol van het lymfevocht

Lymfevaten zijn aanwezig in het hele lichaam, behalve in de hersenen. Ze transporteren het lymfevocht. Dat is een kleurloze vloeistof die bestaat uit water, eiwitten en vetten, maar ook uit witte bloedcellen, hoofdzakelijk lymfocyten. Het menselijke lichaam bevat ongeveer drie liter lymfevocht.

De rol van de lymfeklieren

In dat ingewikkelde circuit spelen de lymfeklieren de rol van zuiveringsstation. Bij de passage door deze klieren wordt de lymfe gezuiverd van verzamelde virussen of bacteriën. De lymfeklieren filtreren niet alleen de lymfe maar maken ook lymfocyten aan en brengen die in contact met vreemde lichamen. De lymfeklieren bevinden zich op verschillende plaatsen in het lichaam: in de hals, ter hoogte van de oksels, nabij de longen, in de buikstreek, in het bekken en de liezen.

 

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Lymfomen - Begrijpen - Het lymfestelsel
Reclame
In Video's