backtotop
Nieuws
Het zorgpad stroomlijnt de begeleiding van kankerpatiënten

Het zorgpad stroomlijnt de begeleiding van kankerpatiënten

Sinds tien jaar worden kankerpatiënten in een ziekenhuis begeleid door middel van een zorgpad, een werkwijze die verzekert dat alle zorgverleners op een gecoördineerde manier alle zorgstappen doorlopen. Tijdens het verpleegkundig consult, een spreekuur, wordt aandacht besteed aan lichamelijke en psychosociale zorgen.

Reclame

Het zorgpad gaat van start bij de eerste aanmelding van de patiënt in het ziekenhuis. “De taken van iedereen, zowel medische als psychosociale zorgverleners, moeten van het begin af aan goed op elkaar afgestemd zijn,” zegt Johan De Munter, verpleegkundig consulent hematologie aan het UZ Gent. “Zo kunnen alle patiënten op een gestandaardiseerde manier goede en gepersonaliseerde zorg krijgen.”
In het UZ Gent, en in verschillende andere ziekenhuizen, kunnen meerdere patiëntengroepen hun traject zelf opvolgen via een digitaal platform.
De voordelen van deze geoptimaliseerde organisatie zijn legio: betere zorg, kortere (en minder) ziekenhuisopnames, minder administratieve rompslomp en kortere wachttijden voor patiënten. Met zorgpaden raken patiënten sneller uit het zorgtraject en kunnen er meer patiënten geholpen worden.

Antwoorden bieden

Tijdens het verpleegkundig consult gaat een in de oncologie gespecialiseerde verpleegkundige in op zorgvragen en psychosociale noden. “Dat kan al plaatsvinden wanneer er nog maar een vermoeden is en er enkel een biopsie van de lymfeklier genomen is,” legt De Munter uit. “Dan vertellen we mensen op een kalmerende manier waar ze aan toe zijn.”
Als de patiënt uiteindelijk slecht nieuws krijgt, wordt er na het diagnosegesprek – of kort nadien – ook een consult georganiseerd. “Om professionele emotionele opvang te bieden, zaken te herhalen die door de schok vergeten werden en een antwoord te bieden op bijkomende vragen.”
Vervolgens wordt de voorgeschiedenis van de patiënt, zijn persoonlijke context en belangrijkste noden in kaart gebracht. Indien nodig wordt er doorverwezen naar gespecialiseerde hulpverleners, zoals een onco-psycholoog.

Zelfmanagement bevorderen

Het consult wordt een rode draad doorheen de behandeling, een moment waarop de patiënt zijn persoonlijke consulent in vertrouwen kan nemen. Zijn situatie wordt ook opgevolgd met vragenlijsten, symptoomdagboeken en andere instrumenten om bijvoorbeeld de mate van vermoeidheid of pijn aan te geven.
“Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem maar we pakken ook meer gevoelige kwesties proactief aan,” zegt De Munter. “Denk maar aan seksuele en relatiemoeilijkheden.” Indien nodig worden specialisten, zoals een seksuoloog, betrokken.
Lymfeklierkanker, vooral de ziekte van Hodgkin, komt vaak voor bij jongeren – wat een specifieke aanpak vergt. “Want deze mensen zoeken nog volop hun weg in het leven. Je moet bijvoorbeeld soms doorververwijzen naar een fertiliteitsarts, omwille van risico’s op onvruchtbaarheid.”
Het doel van het consult is het bevorderen van het zelfmanagement. “We helpen de mensen op eigen benen te staan en bereiden ze idealiter voor op het einde van de zorg, wanneer ze de draad van het leven weer kunnen oppikken.”
Maar ook lang na de behandeling blijft het verpleegkundig spreekuur toegankelijk voor patiënten, om te helpen met bezorgdheden en bijkomende effecten.

Lees meer over Lymfomen
Reclame
Gerelateerde artikels
Behandeling van hodgkinlymfoom

Chemotherapie Chemotherapie geeft vandaag zeer goede (…)

Lymfomen - Behandeling - Behandeling van hodgkinlymfoom
Behandeling van non-hodgkin

Een behandeling aangepast aan het geval De behandeling van non- (…)

Lymfomen - Behandeling - Behandeling van non-hodgkin
In Video's