backtotop

Hoe neten en luizen opsporen?

Hoe kunt u luizen en neten opsporen?

Algemene inspectie

Om hoofdluizen op te sporen, is het belangrijk dat u geduldig en grondig tewerk gaat. Deze parasieten zijn zo klein en ze kruipen zo snel over de hoofdhuid dat ze niet gemakkelijk op te sporen zijn.

  • Haal tijdens uw onderzoek de haren goed uit elkaar en controleer vooral goed de scheidingslijn van het haar, de nek en achter de oren.
  • Voorzie een verlichting die sterk genoeg is en onderzoek de hoofdhuid vanuit verschillende invalshoeken.

Een tip: als u het haar borstelt boven een blad papier kunt u de luizen zien vallen.

Op zoek naar de neten

Luizen zijn al moeilijk op te sporen, maar neten (luizeneitjes) zijn nog moeilijker te pakken te krijgen, aangezien ze zo goed als doorzichtig zijn. De neten zijn wit of geelachtig van kleur. Ze zijn amper groter dan maanzaadjes en ze lijken als twee druppels op roosschilfers. Bijkomende moeilijkheid: ze kleven aan de haarwortel en komen bij het borstelen niet gemakkelijk los.

Luizenkam

Om de aanwezigheid van luizen te bevestigen of uit te sluiten, is een kam met dicht op elkaar staande tanden een zeer nuttig instrument. Het haar moet eerst bevochtigd en uit de knoop gehaald worden met een gewone kam. Vervolgens is het gebruik van een luizenkam aanbevolen. De tanden ervan zijn fijn en onbuigzaam en liggen niet verder dan 0,3 mm uit elkaar. Om er zeker van te zijn dat u geen luizen over het hoofd ziet, moet u de kam regelmatig schoonvegen met een witte papieren servet of zakdoek. U kunt eventueel ook een witte badhanddoek op de schouders leggen.

Geschreven door Stéphanie Koplowiczvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hoe kunt u luizen en neten opsporen?
Reclame