backtotop

Kennis versterkt luizenbestrijding

Hoelang leeft een luis?

Van neet tot luis

Zonder tussenkomst van de mens leeft een luis ongeveer 50 dagen. Het eerste stadium van dit korte leven is dat van de neet. Deze neten zijn eigenlijk eitjes die geproduceerd zijn door het wijfje. Ze zijn niet groter dan een maanzaadje en bijna onzichtbaar met het blote oog. Ze zijn zo goed als doorzichtig. Bovendien zijn ze goed gecamoufleerd door de haarkleur. Om de neet te beschermen tegen alle gevaren zoals haar wassen, drogen of borstelen, kleeft het volwassen wijfje het eitje vast aan een haar. Dat doet ze met behulp van een waterbestendige stof.

Tweede stadium: de nimf

Vanaf de vijfde dag na het leggen van het eitje, begint de neet open te gaan. Vijf dagen later komt ze uit haar eischaaltje gekropen: de jonge luis of 'nimf' is geboren. Tussen de legdag en de geboortedag verlopen er dus tien dagen. Nauwelijks zichtbaar met het blote oog lijkt de nimf op een volwassen luis, maar dan wel in het klein. Het grote verschil met de volwassen luis is dat ze zich nog niet kan voortplanten. Dit nimfale stadium duurt zowat tien dagen.

De luis is volwassen!

In het derde stadium, na dat van de neet en de nimf, kan de volwassen luis nog zo'n 30 dagen overleven. Het luizenwijfje kan vanaf nu vier tot tien eitjes per dag leggen!

Geschreven door Stéphanie KoplowiczHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hoelang leeft een luis?
Reclame