backtotop

Waarom en hoe stoppen met roken?

Longkanker en roken

Sigaretten als belangrijkste oorzaak van longkanker

Zowat 85% van alle longkankers wordt veroorzaakt door roken. Roken veroorzaakt niet alleen longkanker, maar ook verschillende hart- en vaakziekten, en verhoogt het risico op andere kankers, zoals blaas - en darmkanker.

Sigarettenrook en kankerverwekkende stoffen

In sigarettenrook zitten zowat 3700 verschillende chemische stoffen, waarvan 43 bekendstaan als kankerverwekkend. Het is de nicotine in de tabaksrook die verslavend werkt, maar nicotine op zich veroorzaakt geen kanker. De kankerverwekkende stoffen zitten vooral in de teer van de sigarettenrook. Het zijn deze stoffen die veranderingen aanbrengen aan het genetisch patrimonium van de cellen. Die veranderingen zorgen ervoor dat de cellen zich kunnen omvormen tot kankercellen. 'Light' sigaretten bevatten evenveel kankerverwekkende stoffen als gewone sigaretten en zijn dus even gevaarlijk omdat de roker de neiging heeft dieper te inhaleren om voldoende nicotine binnen te krijgen.

Passief roken

Het staat nu vast dat passief roken ook het risico op longkanker verhoogt. Men schat dat passief roken het risico op longkanker met zowat 30% doet stijgen.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Longkanker - Oorzaken - Longkanker en roken
Reclame