backtotop

Welke onderzoeken bij diagnose longkanker?

Diagnose van longkanker: de eerste onderzoeken

Zoeken naar de symptomen

Wanneer iemand een arts raadpleegt met klachten die mogelijk op longkanker wijzen of met een verhaal over chronisch roken, zal de arts eerst een aantal vragen stellen om de oorzaak van die klachten te achterhalen. Hij zal die persoon grondig ondervragen en gerichte vragen stellen om na te gaan of de klachten mogelijk verband houden met longkanker. Hij zal ook vragen stellen over de persoonlijke antecedenten van ziekten, alsook of familieleden reeds geconfronteerd werden met longkanker.

Klinisch onderzoek

De arts zal een algemeen lichamelijk onderzoek (klinisch onderzoek) uitvoeren. Hij zal de longen en het hart aan een auscultatie onderwerpen met de stethoscoop en hij zal ook zoeken naar gezwollen klieren of een vergrote lever. Dergelijke lichamelijke tekens kunnen wijzen op uitzaaiingen.

Bloedonderzoek

Het eerste diagnostische onderzoek is altijd een bloedafname. Dit bloedonderzoek is belangrijk voor de beoordeling van de algemene gezondheidstoestand. In het bloed kunnen ook verschillende afwijkingen worden waargenomen, zoals leverstoornissen, bloedarmoede, tekens van infectie, enz...

Radiografie

Een radiografie van de borstkas maakt het meestal mogelijk een longtumor te ontdekken die als een onregelmatige of stervormige witte vlek op de longfoto zichtbaar is. Is de tumor echter te klein, dan zal hij niet te zien zijn op de radiografie. Een normale radiografie biedt dus geen 100% zekerheid over de afwezigheid van longkanker. Het gaat om een routineonderzoek dat vaak gebruikt wordt, bijvoorbeeld in de arbeidsgeneeskunde, maar dat niet nauwkeurig genoeg is om een diagnose te stellen wanneer men een reëel vermoeden van longkanker heeft.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Longkanker - Diagnose - Diagnose van longkanker: de eerste onderzoeken
Reclame